Teksten/Verhalen

 

 

De zin van onzin versus de onzin van de zin.

 

Waarschijnlijk onleesbaar, maar ontegenzeggelijk nodig dit onbewimpeld ongezouten te zeggen, nadat ik ongelimiteerd veel, op onfatsoenlijke wijze ongevraagde en ongeoorloofde adviezen krijg over mijn ongerepte tuin.

Onvoorwaardelijk en onbaatzuchtig laat ik de natuur haar gang gaan, ja onverdroten ... ... het blijft onaangetast..

Ik blijk daardoor onaangepast en zelfs onverantwoordelijk om ongegeneerd, lui op mijn gat te kunnen genieten van deze ongeëvenaarde weelde. Het schijnt ongans en ongelikt te zijn .

Ongelofelijk hoe ontevreden, onverdraagzaam en onhebbelijk men hierop reageert. Ongeciviliseerd en ongepast naast al die onderhouden tuinen. Ja….., je zou bijna kunnen zeggen onmenselijk.

Onverzorgde, onduidelijke tuinarchitectuur. Onbegrijpelijk !!! Een reden om onbetrouwbaar bevonden te worden. Onbekwaam en onevenwichtig als mens. Sterker nog….een onverlaat .

Op onverklaarbare wijze, voelt men onraad, onbehagen en wordt onpasselijk van mij en mijn tuin. Het is menselijk om te snoeien, te kappen, te ontginnen, te verdelgen en te controleren wat de natuur ons geeft. Onnatuurlijk gestileerde tuinen ontdaan van natuurlijke groei. Wild is ongewild. Onverholen, onversaagd, onverhoeds duikt het onnodige onkruid steeds weer op. Onbestemd, onberaden, onverschrokken zal het zijn weg blijven vervolgen .

On is niet?

Onkruid is niet een kruid?

Een plant? Een bloem? Een gewas?

Is onkruid niets?

Is de natuur onmenselijk?

Is de mens onnatuurlijk?

Wat is natuur?

Wat is de mens?

Wat is de zin?

Wat is zin?

Wat is onzin?

 

 

 

 

 

Mijn zoon gaat dansen !!!

 

“Mam, ik wil op Bulgaars dansen !” 


“Tuurlijk, dat is echt iets voor jou.” Ondertussen denk ik: “Wat heeft dat kind toch altijd vreemde fantasieën.” Max houdt niet van sport. Hij vertelt steeds weer: “Iedereen wil winnen, niemand doet het voor zijn plezier. Ook doen de jongens stoer. Ze schoppen, slaan, doen vervelend tegen meisjes of kinderen die er anders uitzien.  Ik wil gewoon niet op sport!” 

Na het debacle van zijn voetbalcarrière, voel ik dat ik moet afwachten. Misschien komt Max zelf wel met iets sportiefs. Helaas moeten we al lang wachten. 

Sinds een paar weken hoor ik hem praten over Bulgaars dansen. Ik luister en luister tegelijkertijd ook niet. Op You Tube zie ik hem kijken naar Bulgaars dansen. “Kom eens kijken Mam! Dat wil ik gaan doen.” Ik lach en zeg: “Leuk, zo’n filmpje.” Weer reageer ik er niet op. Ik zie dat hij lastig begint te worden. Ik zie niet dat hij in feite radeloos wordt. Zijn moeder hoort hem, maar luistert niet. 
Max geeft mij een brief en vraagt mij deze in te vullen. Ik leg de brief even weg en vergeet het hele bestaan van deze brief. Mijn man houdt ervan alle rondslingerende paperassen weg te gooien, en zo verdwijnt deze brief ook. Max vraagt naar de brief, maar niemand reageert. Nou ja, geïrriteerd wordt er gezegd dat alle “troep” wordt weggegooid. Max loopt weg en blijft lastig. Achteraf weet ik, dat hij ten einde raad moet zijn geweest. Hoe krijgt hij zijn ouders aan het verstand gepeuterd, wat hij echt graag wil? 
Uiteindelijk komt Max op maandagmiddag met een nieuwe brief in zijn hand. “Mam, ik wil dat jij hem NU voor mij invult. Ik WIL morgen auditie doen en jij gaat met mij mee!”, zegt hij zeer gedecideerd. Pas op dat moment gaat bij mij een enorm grote Willie Wortel lamp gloeien. Hoe had ik zo blind kunnen zijn ? Hoe heb ik hem zo kunnen negeren ? Ik besef dat volksdansen niet in mijn persoonlijk woordenboek voorkomt. Ik schaam me. Ik, die altijd denk voor alles open te staan. Ik kan wel huilen ! Dit jongetje dat “anders” is, op school wordt gepest en toch altijd zichzelf blijft. Wij bewonderen hem omdat hij geen slachtoffer is, maar stug zijn eigen weg blijft volgen. Zelfs zijn eigen moeder heeft niet goed naar hem gekeken en geluisterd ! 
Hij is enorm zenuwachtig voor de “auditie”……..maar hij gaat ervoor. Ik ga mee. Samen met een aantal ouders krijgen we te horen wat deze auditie inhoudt en wat de plannen vervolgens zullen zijn. Ik denk:”Mijn God, waar sleept Max me allemaal in ? Dit hele idee staat zover van me af.” Als we klaar zijn met de presentatie over Zarowe, gaan we nog even de zaal in om naar de kinderen te kijken. Ik zie mijn zoon. Hij is intens gelukkig. De “juf” vertelt dat ze moeten leren samenwerken. Jongens en meisjes leren samen dansen, elkaar te respecteren én eventuele ruzies op te lossen. Op dat moment voel ik een brok in mijn keel. Ja, Max is thuis gekomen….. 
Dit is wat hij zoekt. 
Ik geef in de zaal naast Zarowe les. Vooraf check ik altijd even de kleedkamers. De hele Zarowe-ploeg zit in één van mijn kleedkamers te vergaderen over de audities. Esther herkent me en vraagt wie ik ben. Ik vertel dat ik de moeder ben van Max Groen en nu in deze zaal ga les geven. “Max ? Wat vinden wij van Max?”, zegt Esther. In koor wordt er geroepen: “Die is zonder meer door! Vertel hem dat maar.” 
Ik bedank iedereen, voel weer een brok in mijn keel en sluit snel de deur van de kleedkamer. Ik huil, zo blij voor Max. 

Max geeft zich helemaal, hij heeft zelf gevonden waar hij naar op zoek was. Sportiviteit en humaniteit in één. We zien hem groeien en bloeien. Nu al !!! 
Bedankt.

 

 

 

 

Eenzaamheid in weelde.

Een bloedmooie, arrogante vrouw was ze, die van controle, macht en drama hield. Met de afbraak van haar uiterlijke schoonheid, nam haar overtuigingskracht af. Manipulatie, verleiding en bedrog hebben uiteindelijk tot haar isolement geleid. De eens zo destructieve narcistische Helena zit op de bank. Ze beweegt moeilijk, is oud, moe, eenzaam en depressief.

Al jarenlang is de zitbank haar beste vriend. Niemand kent haar nu beter dan deze oranje corduroy bank. Vanaf deze plek ziet ze haar hele wereld. De drie katten, Figaro, Persua en Brahms genieten zichtbaar van Helena's gezelschap. Altijd zijn zij bij haar in de buurt.

Het huis waarin Helena woont is een klein houten huisje midden in de bossen. De omgeving bestaat voornamelijk uit grof dennenbos. Omstreeks 1850 werd veel bos gekapt, omdat het gebied als militair oefenterrein in gebruik werd genomen. Er ontstonden daardoor zandverstuivingen. Hier en daar zijn wat heiderestanten en loofbosjes. In de nabij gelegen leemputten vind je een interessante vegetatie met onder meer Geelgroene zegge en Liggende vleugeltjesbloem . Herten, reeën, kleine zwijntjes en konijnen leven in het bos. Ze komen regelmatig op bezoek in de ongerepte tuin van Helena. Herhaaldelijk ziet ze er broedvogels een plek veroveren. Helena kijkt geïntrigeerd vanaf haar bank. Ze heeft altijd een verrekijker naast zich staan om deze vliegende wonderen der natuur beter te kunnen bekijken. Ook een heel dik vogelboek heeft ze bij de hand, om zo af en toe op te kunnen zoeken wat voor gevleugelde passanten er zich in haar hof bevinden. Dagvlinders dwarrelen zomers om haar heen. Allerlei insecten gonzen een nocturne. Eén keer per jaar wordt de muur van haar serre helemaal zwart. Miljoenen, misschien wel miljarden mieren komen uit de grond, bevolken de muur en vliegen uit. Een spannend schouwspel, waar Helena iedere keer weer vol spanning naar gaat zitten kijken. De natuur heeft haar hart talmend geruisloos aangeraakt.

De vertrouwde bank maakt zomers plaats voor een oranje, rood met gele hangmat. Deze hangt tussen een fijnspar en een snelgroeiende Amerikaanse eik, die ooit gepoot zijn door haar vader.

Als klein meisje verhuisde ze naar een groot herenhuis met een enorme tuin. Aan de rand van de stad met uitzicht over weidegronden, sloten, boomgaarden en in de verte bossen. Haar vader kocht een spar, even groot als Helena. Samen hebben zij hem voor het huis in de tuin geplant. De boom werd (evenals zijzelf) door haar vader heilig verklaard. Al op 16-jarige leeftijd sloeg Helena haar vleugels uit naar onbekende oorden. Inmiddels was de spar ver boven het huis uit gegroeid, het licht verduisterend. Er werd niet getreurd om de planten en bloemen die door de schaduw van deze boom een stille dood vonden. De tuin met de boom werd de boom met zijn tuin.

Haar egocentrische levenshouding en hoogmoed hebben veel vernietigd en Helena afgesloten van de wereld..

Ze voelt nu de natuur…. … deze is majestueus, nederig, zij draagt en volhardt.

Helena wordt zich langzaam bewust van de allegorie, zucht en……….expireert.

 

 

 

 

 

Moeder.
 
86 jaar, slecht ter been, armen nauwelijks kunnen gebruiken, niet kunnen kauwen, 45 jaar diabeet. Ze vraagt mij of ik het nieuws al gehoord heb, zo erg.
Nou NEE, of misschien…!!??
Wat ? Is er iemand dood ? Jeetje wat kan er nu weer aan de hand zijn ?
Ze is 4 kilo aangekomen.
Dit moet ik even verwerken. M’n hart zat niet meer op de juiste plaats. Oh god, die stem was zo onheilspellend.
.
Serieus ? Dit is het vreselijke nieuws ?
Wat gaat er allemaal door me heen ?
- WTF !!!
- Hoe durf je !!!
- Er zijn mensen met echte problemen.
- Jonge mensen
- Hoe werkt jouw brein ?
Er komt wat gegrom uit m’n keel. Ze gaat onverstoorbaar door, hoe erg dit wel niet is. Ze was zo blij “slank” te zijn.
Ik zeg nog steeds niets, maar de gedachten schieten overal heen….
- Slank ?
- Waar heb je het over !!?
- Je bent 86 jaar !!
- Niet dik, nooit geweest.
- Gewoon 86 jaar.
- Ze doet alsof ze een schoonheid is van een jaar of 30.
- Word ik ook zo maf ?
- Ik voel me geïrriteerd.
Rustig zeg ik (ja, echt rustig); “Ma je bent 86 jaar. Wees blij dat je niet broodmager bent.”
De volgende dag zit ik mijn auto. Zoals altijd de muziek oorverdovend hard. Lekker mee te blèren en als het even kan swingen. Reclame……even zacht zetten.
Weer komt die gekke moeder van me op m’n netvlies.
Hoe zit dit met mij ? Ook ik word ouder. Ze zeggen dan middelbare leeftijd. Brrrrrrrr. Natuurlijk mijn lichaam is ook niet meer wat het eens was.
Hoe voel ik me ? Tja, eerlijk gezegd nog steeds een meisje. Zoveel levenservaringen, maar nog steeds een stout, gek, maf en soms ook serieus meisje.
Zal dat ooit veranderen ? Dat denk ik niet. Dat meisje had dan allang verdwenen moeten zijn.
Goh, waarom zou dat bij mijn moeder dan anders zijn ?