Welkom op mijn website!

BLOG

....het is wat het is....

....Oh ja jôh ?....

 

In dit blog ga ik op onderzoek uit naar mijn gedrag en dat van anderen. 

Waarom doe ik zoals ik doe ?

Waarom reageer ik zoals ik reageer ? 

Volgens mij kunnen we alles zijn. Er is een stukje genetische aanleg, omgevingsfactoren, situaties, ervaringen die uiteindelijk je gedrag bepalen. Men zegt vaak,  “ik ben zo”, dat is mijn karakter. 

Is dat zo ?

Is dat zo een vaststaand gegeven ?

Of kunnen wij meer ons gedrag zelf bepalen ? 

Kunnen we daardoor ons karakter vormen, zoals we dat zelf willen ?

Het zou leuk zijn dat men reageert op mijn overpeinzingen, zodat we met elkaar op zoek kunnen gaan.

 

(Om privacy te garanderen gebruik ik andere namen.)

 

Mijn Blog schrijf ik van beneden naar boven, zodat bovenaan altijd mijn laatste stuk staat.

 

25 april 2025

dag 44

Blij met het bezoek van 2 vriendinnen. Barbara ken ik al 45 jaar en Jolanda 35 jaar. Steeds meer besef ik dat ik toch veel meer vriendschappen heb dan dat ik me bewust was. En het zijn ook echte vriendschappen, respect, loyaliteit en oprechte liefde voor elkaar. Wat is er toch met me gebeurd dat ik me zo afgezonderd heb van al deze mensen ? Waarom heb ik mijn wereld zo klein gemaakt ? Ooit ben ik uit Dordrecht weggegaan omdat mijn familie en alle mensen die dagelijks bij mij over de vloer kwamen mij verstikten. Het werd me allemaal te veel. Jarenlang ben ik vrijwel niet meer in Dordrecht geweest. Als het niet anders kon, ging ik snel naar de plaats van bestemming en pijlsnel weer naar huis. Op de Moerdijkbrug kreeg ik altijd ontzettende buikpijn als ik richting Dordrecht reed. Geen grap, werkelijk altijd !! Nu woon ik alweer 4 jaar in Papendrecht, ik vermijd Dordrecht nog steeds.           

Toevallig ben ik in de afgelopen maand in Dordrecht 2x uit eten geweest. Op de fiets door de binnenstad, ietwat schuw in de hoop niemand tegen te komen. Wat is dat toch ? Inmiddels ben ik toch wel zover om geen zuigers meer binnen te laten in mijn leven ? Dat heb ik toch zelf in de hand ? Mijn trauma's zijn gekoppeld aan de stad en alle mensen die erin wonen !!! Dus ook aan de vrienden die daar nog steeds wonen. Dat mag ik nu wel loslaten. Het ligt allemaal in het verleden. Dordrecht is een mooi stadje. De vrienden die er nu nog wonen zijn het waard om te zien en meer aandacht aan te geven. Ook is het belangrijk voor mezelf om weer wat socialer in het leven te staan. Uiteindelijk ben ik de dirigent van mijn eigen leven en mag ik bepalen wie er in speelt, hoeveel, hoe vaak, hoe snel enz. Het ritme kan ik helemaal zelf bepalen, zonder schuld of schaamte. Mijn eerste stappen zijn vandaag genomen, door een afspraak met deze 2 vriendinnen te maken, met de intentie dit zeker vaker te doen. Voor mij weer 180 graden om. Trots op mezelf.

Altijd ben ik er trots op geweest om een autonoom mens te zijn. Door de vele PTSSjes kan ik nu wel zien dat er ook veel van die autonomie is afgebrokkeld. Jaren geleden ben ik onder behandeling geweest voor al die PTSSjes. Het zijn er zoveel dat mijn psych wel verbaasd was dat ik nog zo goed kon functioneren zonder medicijnen. Uiteindelijk heb ik 18 EMDR's gehad. Bij EMDR moet je een bepaalde taak doen én denken aan een schokkende gebeurtenis. Dat zorgt voor extra druk op je werkgeheugen. Mogelijk zorgt die extra druk ervoor dat de herinneringen en gevoelens over de schokkende gebeurtenis waziger worden. En dat het beeld minder spanning veroorzaakt. EMDR kan zwaar aanvoelen omdat het zich richt op het verwerken van belastende emoties en herinneringen. Het doel is negatieve associaties aan te pakken en uiteindelijk te helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van genezing.

Waarschijnlijk zijn door de EMDR's inderdaad de spanningen en de pijn verminderd of weg, waardoor ik nu de gebeurtenissen uit het verleden beschrijf als een verhaal, los van emotie. Waar ik nu specifiek naar kijk is naar mijn aangeleerde gedrag daardoor. Vooral naar het gedrag dat geen enkele functie meer heeft voor mij. Dat is waar dit Blog voor mij om draait !! Welk gedragspatroon is nog functioneel voor mij en welke niet ? Hoe ga ik dit veranderen ? Hoe doe ik dat ? Mijn eerste stappen hierin beschrijven.

 

 

 

 

 

24 april 2025

dag 43

Vandaag precies 10 jaar geleden werd ik gebeld door het ziekenhuis dat ze mijn man Michel probeerden te bereiken. Het lukte hen niet, maar of ik dat zou kunnen doen om hem met spoed naar het ziekenhuis te sturen. Voor mij is deze specifieke dag het zwaarst geweest. Om 10.00 uur waren we in het ziekenhuis, Michel stuurde me rond 14.00 uur naar huis en om 17.30 uur belde hij me op dat ik hem kon komen ophalen. “Hoi, kom je me halen, ik ben klaar." "Ik sta bij de apotheek voor pijnstillers." "Oh ja, ik heb een kwaadaardig gezwel in mijn lever ter grootte van een sinaasappel." Dat was het, daar kon ik het mee doen. Paniek, huilen, huilen !!!!  Misschien vijf minuten met enorme gieren gejankt, misschien wel gekrijst, en dan………stilte. Totaal in trance naar mijn auto gelopen om hem op te gaan halen. Eigenlijk levensgevaarlijk. Vanaf dat moment heb ik volgens mij niet meer gehuild. Ja, misschien een traantje weggepinkt. Maanden na zijn overlijden heb ik een paar keer gehuild. Volgens mij werkt het bij mij zo, dat als het te heftig is dat er uiterlijk weinig emoties zijn. Je komt in een soort bubbel terecht die je echt helemaal omhult. Het voelt vreemd aan, je kunt wel functioneren, zelfs dingen opslaan, maar de pijn, het verdriet, wordt door de bubbel-omhulling gereduceerd vrijgelaten. Achteraf vind ik dit een heel mooi universeel gegeven. Het voelt alsof het universum zorg voor je draagt in de moeilijkste tijden. Het maakt dat je uiteindelijk niet eenzaam bent. Ik heb me echt gedragen gevoeld door deze bubbel.

Als jong volwassene vertelde ik iedereen altijd dat ik een hele fijne jeugd heb gehad. Zo voelde ik dat ook echt. Michel zei mij dat het helemaal niet zo normaal was wat ik erover vertelde. Door hem ben ik er anders naar gaan kijken. Ook mijn huidige man Ton is geschokt over de verhalen uit mijn jeugd. Zou het zo kunnen zijn dat ik destijds ook gedragen werd ? Zou ik een beschermende bubbel hebben geleefd ? Heeft het universum mij al die tijd met liefde omarmd ? Door Michel veranderde mijn visie op het verleden. Ik werd boos en voelde me verongelijkt. Niet fijn, vernietigend voor mijzelf en mensen rond mij heen. Het slachtofferschap heb ik in mijn volwassen leven daardoor flink uitgeleefd. Nu is het tijd geworden om het kind Annette dat inderdaad slachtoffer was van de situatie, op te tillen en onvoorwaardelijk met liefde te dragen door MIJ, de Annette van nu en de toekomst.

 

 

 

 

23 april 2025

dag 42

Mijn man vraagt zich af waarom ik vermoeid zou zijn in verband met het verwerken van oude zaken. Hij zegt : “Okay, dat je als kind er moe van werd omdat het niet te verwerken is begrijp ik, maar waarom moet dat dan nu op dezelfde manier gaan ?”  “Wat voel je bij deze vermoeidheid ?” “Wat voel je bij het verwerken ?" "Is daar echt geen pijn ?” “Geen pijn, waarom dan wel weer zo vermoeid ? “  “Wel pijn, waarom durf je dat niet te voelen en/of uiten ? Jeetje, daar wordt weer een ballonnetje doorgeprikt. Ik weet het echt nog niet !!! Het voelt meer als observeren hoe het vroeger ging, zonder oordeel. Wel met begrip waar dan mijn reacties en acties zijn zoals ze zijn. Begrip hoe ik mezelf gevormd heb. Het is mij wel duidelijk geworden dat het om kwetsbaarheid gaat. Toevallig had ik een gesprek met mijn zus hierover. Zij is 14 jaar ouder dan ik, haar jeugd is nog strenger geweest en op een andere manier ook pijnlijk en verknipt. Een halve generatie, andere tijden. Niettemin hetzelfde nest, dezelfde ouders met hun problematiek. Ik appte naar mijn zus : “Het laatste stuk doen we altijd alleen." “Jij en ik moeten leren om tot dat laatste stukje hulp van anderen te aanvaarden." “Kwetsbaarheid tonen en laten zien". “Volgens mij is dat onze les." “ Door een hel heen gaan en weer terug, dat kunnen we wel.”  “ Kwetsbaarheid tonen niet.” Dat zeg ik dan heel wijs tegen m'n grote zus, maar natuurlijk ook tegen mezelf. Waarschijnlijk, als je je kwetsbaar opstelt, laat je ook de bijbehorende emoties zien. Boosheid, huilen enz. Het zit er wel, maar het komt er gewoon niet echt uit. Mijn oogkassen doen voortdurend pijn. Vaker huilen zou dat wel op kunnen lossen, denk ik. Kwetsbaarheid is voor mij echt moeilijk. Wel probeer ik eerlijk te antwoorden. Niet alleen maar zeggen dat het goed gaat.

Een nichtje vraagt : “Hoi Annet, hoe gaat het met je?” “Kun je, lichamelijk gezien, al wat meer?" “ Hoe voel je je?” Mijn eerlijk antwoord daarop is : “Nee, helaas niet." “ Ik voel me nog steeds extreem moe en lopen buiten de deur is nog heel moeilijk.” “Ik adem en ik leef, dat is het belangrijkste, ik moet niet zeuren.” Nou, in ieder geval laat ik wel zien dat het nog niet echt top is, maar er toch nog achteraan schrijven dat ik niet moet zeuren. Stel je voor dat ik zielig over kom ? Een piepklein beginnetje van me kwetsbaar durven opstellen, met een kanttekening. Terwijl ik weet dat ware kracht juist ook in kwetsbaarheid schuilt, blijft het moeilijk, moeilijk, moeilijk. Nog zoveel te leren !!!!

 

 

 

 

22 april 2025
dag 41
Twee dingen vandaag. Hilde stuurt net een klein filmpje van Adelheid Roosen waarop ze zegt : “Het ouder worden bracht mij bij de lagen van de kinder-paniek van zo lang geleden, die paniek kijkt me zo recht in m'n bek." “Dat is dat je iets veel te jong draagt wat je niet kan.” "Je hoort gedragen te worden op die leeftijd.” “Het is zo groot, dat je denkt, en daardoor ook voelt, ik sterf hieraan.” Deze uitspraak van haar is zo herkenbaar !!! Direct een ezelsbruggetje naar mijn extreme vermoeidheid. Door mijn neurologische aandoening CMT, ben ik al mijn hele leven chronisch moe. Als kind kon ik extreem moe zijn. Niet uit mijn bed te krijgen, alleen maar slapen. Eens in de 2 à 3 maanden moest ik 2 dagen thuis blijven om te slapen. Daarna was ik dan kennelijk weer een beetje opgeladen om door te gaan. Ja, ik heb zelfs een keer 3 dagen en 3 nachten aan één stuk door geslapen. De huisarts kwam dan kijken of het nog steeds 'slapen” was. Later toen ik niet meer thuis woonde, was ik nog steeds chronisch vermoeid, maar niet in die orde als van mijn jeugd thuis. Nu na mijn herseninfarct ben ik nog steeds extreem moe. Er wordt over gezegd dat dit erbij hoort, dat ik er zeker een jaar voor uit moet trekken voordat ik echt kan zeggen dat het beter gaat. Nou ja, daar wacht ik dan maar op. Toch, door hoe Adelheid dit zei, kon ik niet anders denken dan de extreme vermoeidheid die ik momenteel ervaar, te vergelijken met mijn jeugd. Nooit eerder heb ik trouwens deze link getrokken. Alle herinneringen poppen immers ook weer op. Gelukkig zonder pijn, maar met inzichten. Zou dit dan toch ook niet een stuk vermoeidheid zijn van die verwerking ? Waarschijnlijk was ik zo extreem moe in mijn jeugd niet alleen door mijn ziekte, maar ook de geheimen van mijn moeder die voor een klein kind niet te dragen zijn. Het verre gaande narcisme van mijn moeder, wat voor een kind niet te dragen is. Op het moment dat ik het huis uit ging met veel meer afstand van mijn ouders ging het stukken beter met de vermoeidheid. Nu, door het ouder worden en het infarct, kom ik dus bij die lagen van mijzelf als kind. In feite driedubbel op vermoeidheid. Ten eerste door mijn ziekte, ten tweede door het infarct en ten derde door het mogen verwerken van de lagen die ik in mijn jeugd moest laten liggen omdat ze toen niet te dragen waren. Dit besef geeft me toch een beetje rust, in die zin dat de extreme vermoeidheid me ietsje pietsje minder frustreert.

 

 



21 april 2025

dag 40

Geen overleg. Mijn vriendin Hilde en ik hebben allebei mannen gehad die op zich geen behoefte hadden aan overleg. Allebei waren we de regelaars, organiseerden alles en schaften ook aan wat we nodig hadden, zelfs een auto als dat de tijd ervoor was. We hadden hier een gesprek over met onze huidige partners. Deze heren willen graag ook iets in de melk te brokkelen hebben. Zowel Ton als Wietze vinden het raar, ja zelfs niet normaal dat we niet of te weinig overleggen. Tja, wat kan ik daar nu op zeggen ?Ik kan alleen maar vanuit mezelf spreken.  In feite ben ik extreem zelfstandig, waardoor ik gewend ben geraakt om zelf in alles mijn koers te bepalen. Mijn vader had hele strenge regels, dit in vergelijking met anderen van mijn leeftijd. Ik hield me ook aan die regels. Mijn moeder reed zo lang als ik me kan herinneren een scheve schaats. Geen regels bij haar, alleen als het haar zo uitkwam. Overleg kwam in haar woordenboek absoluut niet voor. Zij kocht waar ze zin in had en zei dan : “ Jôh, dat ziet je vader niet eens.” Alle meubels weg laten halen en nieuwe gekocht, voordat pa thuis kwam, en inderdaad er kwam geen reactie. Wel had ze zijn stoel laten staan. Geen consistentie bij mijn ouders dus. Op mijn 17e ging ik op mezelf wonen, zo snel mogelijk wilde ik zelfstandig zijn. Mijn vader zei : “ Dat is goed meisje, maar wij helpen je op geen enkele manier meer. “ “Eruit is eruit.” Mijn eigen regels, zelf bepalen, dat was wat ik wilde !!! Nooit meer door een ander verteld worden wat ik wel of niet mag doen. Dat voel ik nog steeds tot het diepst van mijn vezels. Er zijn momenten geweest waarop ik niet wist hoe ik rond moest komen. Liever aan honger sterven dan op hangende pootjes naar huis gaan. Een slager in de binnenstad, waar ik toen woonde, had destijds door dat ik het niet breed had. Hij raadde mij aan om rond sluitingstijd te komen, dan kon hij zien wat hij over had. Hij gaf mij dan vlees en zelfs brood, aardappelen en groente.  Mijn onafhankelijkheid is ontstaan uit eigengereid en star zijn ten opzichte van mijn ouders. Misschien zelfs wraakzucht. Wow, ik vertel Ton altijd dat ik me niet kan herinneren ooit van mijn leven iets vanuit wraakzucht te hebben gedaan !!! Nu ik erover nadenk, heb ik vele jaren later mijn vader terugbetaald met zijn eigen manier van moreel optreden. Mijn moeder kon hele gemene dingen doen en het dan zo draaien dat ze mij er de schuld van gaf, of in ieder geval iemand anders. Ooit heb ik geprobeerd dit in alle redelijkheid te bespreken met m’n vader. Hij zei dan : “ Ja, ik weet het meisje, maar ik sta achter je moeder, met haar ga ik verder en niet met jou.” Dit biedt dus geen enkele veiligheid voor mij als kind. Jaren later, toen ik met Michel getrouwd was, belde mijn vader me op om te vertellen dat deze man het niet waard was om mijn leven mee te delen. Ik vertelde hem toen heel fijntjes : “ Ik begrijp wat je zegt, maar met hem moet ik verder en met jou niet.” Dat was volgens mij toch ook wel wraak. Waar kan ik me wel veilig voelen ? Ja, precies, veiligheid heb ik altijd bij mezelf moeten zoeken. Ten diepste heb ik een wantrouwen naar mensen in het algemeen. Mijn ervaringen met partners zijn ook niet dusdanig dat ik die blind kan vertrouwen. Als je dan zegt, het is wel raar dat je niet overlegt met je man. Zeg ik; “ Goh, is dat zo ?”

 

 

 

 

20 april 2025

dag 39

Eén van mijn kinderen heeft voor het afstuderen een film gemaakt. Door middel van crowdfunding is het een heel gedoe om geld bij elkaar te sprokkelen om een film te kunnen maken. Uiteindelijk lukt dat, maar is het nog steeds behelpen en vraagt het om enige creativiteit om toch nog wat goeds tot stand te brengen. Trots heeft hij ons uitgenodigd voor de première van zijn film en van een studiegenoot. Los van het feit dat beide films technisch goed in elkaar zaten en het goede films waren, was ik geschokt van de thema’s . Het vervreemdende, de leegte, het doelloze, het verstikkende gevoel in beide films was hartverscheurend. Ik maak me zorgen om deze generatie. Voelen ze geen optimisme ? Is er geen hoop ? Wat willen ze nu eigenlijk vertellen ? Zie ik het zelf te somber ? Kijk ik met een andere blik ? Andere generaties andere tijden ? Ik weet het niet, maar het hield me enorm bezig. Er werd voor mijn zoon en zijn  studiegenoot geklapt en men sprak hun bewondering uit van hoe goed de films waren. Bij mij gebeuren er dan intern allemaal vreemde dingen. Mijn lichaam voelt een shock, op het misselijke af. Ik hoor mezelf zeggen tegen mijn zoon : “ Ik ben trots op je.” Inmiddels heb ik wel geleerd om niet te vertellen wat ik echt voel en waar ik allemaal aan moet denken. Men schrikt vaak van mijn botte eerlijkheid, dus is dat op zo’n moment niet op zijn plaats. Het gaat om zijn creatieve hoogstandje waarmee hij met goed gevolg is afgestudeerd. In alle rust zal ik hem er toch nog eens naar vragen. Waarom en met welke gedachten hij deze film gemaakt heeft. Terug in de auto naar huis heeft mijn man Ton hetzelfde unheimische gevoel als ik. Pfffft, gelukkig maar. Ik vertel dat ik blij ben dat ik gezegd heb dat ik trots op hem ben, in plaats van te zeggen dat ik er niets van snap en er een rotgevoel aan overgehouden heb. Dat was een bewuste verandering, eerst nadenken. Wat doe ik hier ? Voor wie ben ik hier ? Wat is dus belangrijk ? Blij dat ik gegaan ben voor mijn zoon. Had redenen in verband met mijn gezondheid om af te zeggen, maar met mijn nieuwe voornemens ben ik toch gegaan. Het verdient een schouderklopje vind ikzelf. Thuisgekomen zag ik op mijn horloge, dat mijn hartslag en dergelijke meet, dat ik tijdens het kijken naar de films een enorm overbelast hart had. Daarom voelde ik me zo naar !!! Mijn lichaam had veel stress ervaren door te kijken naar die drukkende leegte in de films. Ook is het na mijn herseninfarct zoveel duidelijker dat iedere vorm van stress bij mij kan leiden tot atriumfibrilleren. Aan de ene kant ongemakkelijk, maar aan de andere kant wel goed om dit zo duidelijk te zien. Zo leer ik mezelf ook beter kennen, en kan ik daar in de toekomst rekening mee houden. Natuurlijk moet ik met deze wetenschap niet tuttig omgaan, want helemaal stress vermijden is onmogelijk. Wel bewuster zijn van de dingen die invloed hebben op mijn gemoedstoestand. Momenteel lukt het me aardig om grenzen aan te geven. Zonder schuld of schaamte.

 

 

 

 

19 april 2025

dag 38

Vandaag had ik een zogenaamde verbeterdag. Dit heb ik mij ook voorgenomen om mijn gedrag te veranderen of verbeteren. In dit geval probeer ik me wat socialer op te stellen. Zou ik dan ontdekken dat het leven vriendelijker of leuker is ? Of geeft het me iets wat ik nu nog niet kan bedenken ? Zou ik ontdekken dat ik helemaal niet wil of kan veranderen ? Normaal gesproken maak ik geen contact met mensen die ik niet ken. Zoals op de revalidatie zijn er altijd dezelfde mensen op het moment dat ik daar ben. Maar……ik ken ze niet. Vorige week was een goede vriendin van me op bezoek die 35 jaar geleden al met me mee ging zwemmen in verwarmd water als therapie voor mijn neurologische aandoening. Ze kent me redelijk goed en neemt me zoals ik ben. Ze weet dat ik met mensen rond mij heen geen contact maak, maar raadde mij aan het toch eens te gaan proberen. Volgens haar is het vrij “normaal” dit wel te doen. Zoals ik al zei wil ik best veranderen op sommige gebieden. Sinds vorige week zeg ik dus als ik binnenkom hardop "Goedemorgen." Een stuk of 8 keer krijg ik dan een  "goedemorgen" terug. Op dat moment word ik gezien. Dat is een hele stap voor mij om zichtbaar als een medemens daar dan rond te lopen. Het onzichtbaar naar mijn fiets lopen is er vanaf nu dus niet meer bij. Vandaag ging ik nog een stapje verder. Ik had me vergist in de tijd, en dacht thuis nog een half uurtje te kunnen chillen, maar had al op de fysio moeten zijn. Zo snel als ik kon, ben ik er naartoe gegaan. In de kleedkamer had ik al een praatje met een dame die ik elke week zie. Ze komt al 10 jaar naar de revalidatie-fysio zei ze. En om eerlijk te zijn heeft ze wel iets meer verteld, maar ik weet het niet meer. Dat is dus ook een aandachtspuntje voor mij. Om naar de sportzaal te gaan moet ik met de trap naar boven. Doordat ik al gehaast van huis vertrokken was, kwam ik hijgend aan in de zaal. “Goedenmorgen !” ; hijg ik. Iedereen antwoordt in koor terug. De dame die dicht bij in de buurt zit maakt een opmerking over mijn gehijg. Normaal zou ik iets mompelen en zo snel mogelijk bij haar uit de buurt gaan. Nu bleef ik bij haar staan om uit te leggen dat ik overhaast was vertrokken en blablabla…..Dit was voor de dame een open deur om te stoppen met haar oefeningen en uitgebreid iets over zichzelf te vertellen. Ik weet echt niet meer waar het over ging !!! Wel heb ik opgevangen dat ze 2 honden heeft. Dat heb ik in m’n oren geknoopt voor een volgend “gezellig” praatje. De fysiotherapeut noemt haar Lies, dus ik neem aan dat ze zo heet. Een andere meneer die Arie genoemd wordt, zit vaak op een oefentoestel langdurig nadat hij klaar is met zijn oefeningen. Soms moet ik verder en precies op het toestel waar hij zit te zitten. Normaal ga ik dan geduldig maar wel hopelijk onzichtbaar geïrriteerd zitten wachten tot hij bedenkt op te gaan staan. Nu liep ik naar hem toe en vroeg vriendelijk of ik gebruik mocht maken van het toestel. Terwijl Arie opstond begon hij gezellig met me te kletsen, terwijl ik even gezellig iets terug antwoorde. Helaas weer vergeten wat, het blijkt dat gezellige “prietpraat” niet beklijft, maar waarschijnlijk een andere functie heeft waar ik nog de waarde van moet leren inschatten. Hoe dan ook ben ik met een fijn gevoel en ook wel een beetje trots op mezelf naar huis gegaan.

 

 

 

 

 

18 april 2025

dag 37

Het is zo wonderlijk hoe dit werkt, en ik ben ook echt blij dàt dit werkt. Door mijzelf de opdracht te geven te kijken naar mijn gedrag, met de vraag: "Waar heeft het zijn oorsprong ?”, kan ik nu situaties uit het verleden beschrijven zonder enige pijn, meer als een verhaal. In het verleden vertelde ik wel aan mijn zus en beste vrienden over mijn jeugd. Altijd met een snik in m’n stem, met pijn, met onbegrip. Dat was zo belangrijk voor mij, begrip. Waarom wilde ik het begrijpen ? Zou dat me nog controle geven over een situatie uit het verleden ? Nee, natuurlijk niet. Nu kan ik zien dat het met loslaten te maken heeft. Mijn CVA heeft ervoor gezorgd dat ik ongecontroleerde emoties heb. Het komt er allemaal uit, in vrijheid…..Ben benieuwd wat ik nog meer mag ontdekken.

Gisteren schreef ik over mijn moeder hoe ze haar vrije uurtjes afdwong om haar dingen te kunnen doen. Opeens ging er een Willie Wortel-lampje branden. Vanaf mijn 3de jaar heb ik in de maand februari nachtmerries gekregen. Wekenlang dezelfde nachtmerrie. Dan stopte het, en kwam de nachtmerrie dat jaar erop in de maand februari weer terug, en hield dan weer een aantal weken aan. Toch stopte deze nachtmerrie na een aantal jaren. Nu nog, als ik mijn ogen sluit, zie ik de nachtmerrie zo voor me. Mijn bed veranderde langzaam in een slangenkuil, overwegend zwarte slangen die dan over me heen en om mij heen kronkelden, duizenden slangen. In de hoek van mijn kamer stonden 3 inboorlingen, met een speer in de hand, een bot door de neus en alleen een lap voor de edele delen. Zij keken heel intens naar mij. Badend in het zweet en met zware hartkloppingen werd ik dan wakker. Deze nachtmerrie heeft op meerdere momenten in mijn leven invloed gehad, en nog. Zo heb ik een fobie voor alle slangachtigen. Bang van slangen, wormen, paling enz. Echt, er is geen haar op m’n hoofd die één hap paling zal eten. Ooit heb ik een klein jaartje in het Academisch Ziekenhuis Leiden gelegen. Op mijn afdeling werd een donkere jongen binnengebracht die op een soort strijkplank lag, die ze om de zoveel tijd omkeerden. Hij was naar Nederland overgebracht  vanuit een veldhospitaal in een Afrikaans land. Op het moment dat hij binnenkwam lag hij op zijn buik met het gezicht naar beneden. Midden in de nacht werd ik wakker en lag hij heel intens naar mij te kijken. Hij was kennelijk door de verpleging omgedraaid. Het was als mijn nachtmerrie van vroeger, die ogen !! Ik ben als een gek gaan overgegeven. We hebben elkaar leren kennen en er was natuurlijk niets meer aan de hand. Alleen de eerste ontmoeting 's nachts was schrikken en het bleek een klein traumaatje te zijn  van mijn nachtmerrie in mijn hele jonge jaren.  Ik heb me weleens afgevraagd, waarom die nachtmerries begonnen en waarom ze ineens stopten. Gisteren werd mij dat ineens duidelijk. Stiekem ontsnapte ik uit mijn slaapkamer en zag door de spijlen van het trappenhuis in de hal bij de voordeur mijn moeder vrijen met een vreemde man. Volgens mij maakte dit niet veel indruk, maar ik vluchtte wel terug naar m’n kamertje. Verderop in die week ontsnapte ik weer, maar zag nu mijn moeder naakt op bed met een naakte vreemde man bovenop haar. Hier schrok ik van !!! Waarschijnlijk kon ik op die leeftijd niet bedenken wat daar gebeurde, maar ik vond het heel erg eng. Aan mijn moeder heb ik gevraagd wat er was gebeurd. Ik zie mezelf nog zitten naast haar op haar bed. De witte sprei met grote golven in de vorm van bladeren en roze bloemen. Mijn moeder zei: “ Dat ik dat niet gezien kon hebben, omdat het nooit gebeurd was !" "Ik moest het gedroomd hebben.” Vanaf dat moment zijn mijn nachtmerries begonnen, in de maand februari. Jaren later, ik was toen 8 of 9, zijn de nachtmerries van februari gestopt. Dit was na dat moment waarop ik mijn moeder een rechtse hoek in haar gezicht had gegeven en haar met de dood bedreigde. Waarschijnlijk gaven de escapes van mijn moeder een onveilig gevoel, net als haar losse handjes dat deden. Op het moment dat ik haar terug sloeg, nam ik de controle in eigen hand en voelde ik me daardoor weer veilig. Geweldig, dit verhaal uit mijn jeugd is ook weer rond !!! Alles krijgt zijn plaats. Hoe mooi is dat ?

 

 

 

 

 

17 april

dag 36

Het is zo vreemd en speciaal dat er zoveel herinneringen boven komen de laatste tijd. Steeds meer inzichten krijg ik in mijn eigenaardigheden. Zo heb ik zolang als ik me kan herinneren claustrofobie. Een wc zal ik nooit op slot doen. Een lift met te veel mensen erin stap ik absoluut niet in. Geen slot op slot. Mijn broer en ik moesten vroeger als we thuis waren tussen de middag naar bed. Dit probeerde mijn moeder tot we naar de basisschool gingen. Wij mochten absoluut niet uit onze slaapkamer komen want dan werd mijn moeder hysterisch boos. Natuurlijk waren wij daar niet blij mee, en probeerden dan stiekem uit onze slaapkamer te ontsnappen. Wat we dan zagen wilden we niet zien, en doken dan weer snel terug naar onze kamertjes. Toen ik drie jaar oud was, kon ik al lezen en schrijven. Een klein, slim kindje, dat ook al begreep dat het niet okay was waar mijn moeder mee bezig was. Wel te jong om haar te confronteren met haar gedrag, dus loste ik dat op een andere manier op. Namelijk door haar te pesten. Ik ging bijvoorbeeld vlak voor de middag naar de wc, deed hem op slot en bleef dan muisstil zitten. Mijn moeder riep me dan dat ik eruit moest komen, maar ik zei niets. Ze probeerde hem dan vanaf de buitenkant open te maken, maar ik hield de knop van het slot vast. Gek werd ze dan. Ze ging dan de politie bellen, zei ze. In feite belde ze dan mijn vader, die vond dat ze het zelf met mij moest uitzoeken. Urenlang zat ik daar dan. Tegen de tijd dat iedereen voor het avondeten thuis was, kwam ik dan zachtjes uit de wc. Doordat mijn vader er was, kon ze zich dan niet meer kwaad uitleven. Ze was gewend om snel te slaan. Ze droeg altijd ringen dus dat deed gemeen zeer, of ze pakte de rieten mattenklopper. De striemen stonden dan op je billen. Als ik gepest had kan ik me herinneren, nam ik m’n straf zoals het kwam, zonder één traan te laten. Helaas, kon mijn moeder ook uit onredelijkheid van leer gaan. Toen ik acht of negen jaar oud was, gaf ze mij zonder dat ik iets gedaan had een klap in mijn gezicht. Waarschijnlijk had ze door mij een avontuurtje misgelopen. Zonder erbij na te denken gaf ik haar een volle hoek midden in haar gezicht terug en siste; “ Als jij ooit nog het lef hebt om mij te slaan, ga ik dwars door je heen, ik vermoord je !” Vanaf dat moment heeft zij mij nooit meer geslagen. Ook is hier nooit meer een woord over gesproken. Gevangen zijn letterlijk en figuurlijk. Gevangen in mijn slaapkamertje, gevangen door de nukken van mijn moeder, heeft mij vast en zeker claustrofobisch gemaakt. Momenteel houdt mijn lichaam me gevangen, mijn geest is echter vrij. Daar focus ik me op een vrij mens te zijn, alle sloten zullen zich openen…… Vertrouwen dat ik fysiek ook weer sterker wordt en als een herboren mens verder ga.

 

 

 

 

16 april 2025

dag 35

In mijn normale leven zie ik zelden paarden van dichtbij. Wel vind ik het mooie dieren, en aai ik ze als ik de mogelijkheid heb daartoe. Ik word wakker uit een droom. In deze droom moet ik op 2 paarden passen, een zwart paard en een wit paard. Ze lopen in een wei, ze zijn speels en zijn min of meer met mij aan het dollen, alsof ze testen met wie ze te maken hebben. De opdracht is dat ik ze aan het eind van de middag terugbreng naar een omheinde plek. Nadat ze nog even met mij gespeeld hebben komen ze allebei toch lief naar me toe en gaan mee naar de plek met omheining. Hier moet ik het hek dicht doen met een ingewikkeld hangslot. Om de één of andere reden weet ik ook nog dat het een groen hangslot was. Dan komen er twee personen naar mij toe om te kijken of het gelukt is. Wie dat zijn weet ik niet, ook niet of het mannen of vrouwen waren. Ze zien dat het hek open staat en het witte paard weg is. Kennelijk had ik het slot niet goed dicht gedaan. Eén van de personen laat mij nog even zien hoe ik dat slot goed dicht kan doen. Er zat nog een extra beveiliging op waar ik me niet van bewust was geweest. We, de twee personen en ik, besloten om ieder een kant op te gaan om het witte paard te zoeken. Ik ga op het zwarte paard en rijd direct zonder twijfel in een bepaalde richting. Ineens bevind ik me binnen de bebouwde kom. Het komt me heel bekend voor !!! Het is de buurt uit mijn jeugd. Mijn zwarte paard neigt zelf een kant op, maar ik stuur hem vastberaden een straat in waarvan ik zeker voel dat mijn witte paard zich weleens zou kunnen bevinden. En ja hoor, achter wat bosjes zie ik iets bewegen. Hij staat daar op zijn gemak wat te grazen. Stapvoets benader ik het witte paard. Het witte paard ziet mij en loopt ook langzaam en rustig in mijn richting. Hij begroet mij blij met zijn neus en vriendelijke ogen. Ook laat hij mij makkelijk een hoofdstel omdoen en ik pak hem bij de teugels en we lopen weer terug met z’n drieën, het zwarte paard, het witte paard en ik. Dan word ik wakker. Mijn gevoelens in de droom waren rustig, liefdevol en absoluut geen paniek. Nee, ik voelde juist veel vertrouwen. Dus was het een aangenaam gevoel toen ik wakker werd. Natuurlijk heb ik wat droomuitleg op gezocht…….

Paard —------ Paarden vertegenwoordigen sterke, fysieke energie. Je dient je ongetemde kracht te kanaliseren. Een donker of zwart paard duidt op mysterie, wildheid en het onbekende. Dit paard kan zelfs occulte krachten symboliseren. Een wit paard daarentegen symboliseert het pure, voorspoed en geluk. Komt er een paard in je droom voor, dan is dit een goed teken. Het betekent dat je je leven onder controle hebt. Een paard staat ook voor intuïtie en groepsgevoel. Een fijne droom over een paard of paarden staat voor een sociale groep waar je op kunt bouwen.

Paardrijden —----Ben je aan het paardrijden of zit je op een paard, dan staat dit voor een ontspannen verbinding met een persoon of een sociale groep. Paardrijden is  een positief voorteken. Het kan niet alleen materiële rijkdom suggereren, maar ook spiritueel geluk. Het kan ook een nieuwe baan of carrièremogelijkheden aan de horizon aangeven.

Grazende paarden—--Grazende paarden in dromen worden geassocieerd met het leiden van een beschut leven. Misschien ben je bereid om met iemand het middenveld te vinden. Het kan ook betekenen dat je de fouten van anderen accepteert. 

Drie—----Het getal drie staat voor leven, vitaliteit, innerlijke kracht, verbeelding, creativiteit, energie en zelfontdekking. Een drie staat ook altijd voor een drie-eenheid zoals het verleden, het heden en de toekomst of de vader, de moeder en het kind, etc.

Slot—-----Als je droomt over een slot betekent dit dat je niet kunt krijgen wat je wilt. Je wordt buitengesloten van een bepaalde activiteit of situatie. Misschien zit er een aspect van jezelf binnenin opgesloten wat tot uitdrukking moet komen. Als het slot open is lukt het je wel, sta je open tot relaties. Je kunt situaties aan en je kunt je goed uiten.

Groen—---De kleur groen staat in je droom voor groei, ontwikkeling en een nieuw begin. Komt deze kleur veel voor in je droom, dan kan dit ook een aansporing zijn om vaker de natuur op te zoeken. Droom je over groen, dan kan dit ook te maken hebben met een behoefte aan heling en balans.

De droom begint in een groene natuurlijke omgeving, dan ben ik terug in de buurt van mijn jeugd, en daarna ga ik weer terug naar de natuurlijke omgeving. Volgens mij heeft deze droom alles te maken met de reis die ik nu doormaak. De gevoelens, de emoties, het accepteren van mijn jeugd, mijn verleden en uiteindelijk de kracht die ik hieruit haal, zowel uiterlijk als innerlijk. Ben heel blij met mijn droom en deze droomuitleg.

 

 

 

 

 

15 april 2025

dag 34

Ledigheid is des duivels oorkussen. Deze quote werd door mijn vader vaak gebruikt. Het komt uit de bijbel, en zou je kunnen vertalen als; “ Luiheid is het hoofdkussen van de duivel.” Ondanks zijn weerstand tegen het geloof, hield mijn vader vast aan heel veel Bijbelse doctrine. Mijn vader had van opvoeden een ambacht gemaakt met strakke duidelijke lijnen, over goed en kwaad. Liefde was wel aanwezig maar de regels kwamen op de eerste plaats. Uitspraken als: "Voor niets gaat de zon op.”  “Met gepaste nederigheid.” Hij had een scala aan spreekwoorden en gezegden, die keer op keer benoemd werden als ware het vastgelegd en dus de enige manier om het leven te leven. Zo mocht ik niet te lang lezen, dat werd door allebei mijn ouders als lui gezien. Het gevolg was dat ik dit stiekem deed, en later toen ik volwassen was met een zeker schuldgevoel. Op vakantie smokkelde ik mijn boeken mee. Als mijn moeder me erop betrapte dat ik zat te lezen, werd ze hysterisch kwaad. Mee gaan wandelen of als we iets meer wilden, eerst wat nuttigs doen. Zoals wanneer we in de vakantie geld wilden hebben om iets leuks te kopen, een vlieger ofzo, dan moesten we gaan knollen pellen. Mijn ouders gingen dan naar het strand en hadden wat rust. Waarschijnlijk vond ik dat na een paar jaar niet meer nodig. Liever lezen dan knollen pellen. Mijn broertje had altijd hobby’s die geld kostten tijdens zo’n vakantie. Zoals vliegeren of vissen, of iets bouwen enz. Hij ging wat langer door met knollen pellen dan ik. Ja, ja, voor niets gaat de zon op. Thuis kregen we zakgeld voor auto’s schoonmaken, onkruid verwijderen en hek teren enz. Niets mis mee  hoor om te moeten werken voor je geld. Wel, was het vervelend in vergelijking met onze vrienden. Zij kregen geld om naar het zwembad te gaan of naar de speeltuin. Als kind weet je niet dat het in andere werelddelen voor kinderen veel slechter is. Relativeren was niet aan de orde. Mijn broer en ik hebben wat af gejankt als pa voet bij stuk hield en wij niet met onze vriendjes mee konden. Jonge kinderen zijn dan hard. Het gevolg was dat we buiten de groep vielen. Natuurlijk konden ze niet rekening houden met ons, in verband met onze onzekere participatie. Mijn broer en ik waren als kind loners. Allebei alleen met onze eigen dingen bezig. Wanneer we wel konden spelen met onze vriendjes verliep het bij ons allebei niet zo goed. Je moet je voorstellen dat de kinderen uit onze buurt altijd met elkaar speelden. Ze waren als het ware op elkaar ingespeeld. Op het moment dat wij onze opwachting maakten binnen de groep, waren we onbekend met de onzichtbare spelregels, rangorde en gedragscode. Naast dat wij allebei ook nog andere mankementen hadden zoals bijvoorbeeld dyslexie en hoogbegaafdheid, was socialiseren moeilijk voor ons. Voor mezelf sprekend is dat nooit makkelijk geworden in mijn leven. Nederigheid was ook een belangrijk thema voor mijn vader. De opmerkingen als : “ Ooh wil je dat ?” “ Wie denk je wel dat je bent ?” “ Zo, zo zal je niet eens een toontje lager zingen ?” “ Ja, ja, je bent intelligent, leer eerst maar eens nederig te zijn.” Mijn vader haalde in feite alles naar beneden op het moment dat je zoals hij dat noemde boven het maaiveld uitstak. Mijn moeder daarentegen was een hele andere. Zij pronkte met mijn prestaties op school en later aan de universiteit. Zij keek neer op mijn keuze van vriendjes. Jongens van “het gewone volk”. Zij schaamde zich toen ik een huis kocht in een straat die kennelijk te volks naar haar zin was. Zolang ik in haar ogen boven het maaiveld uitstak, was ze trots op me. Op het moment dat ik daar in haar ogen weer onder zakte, liet ze me vallen als een baksteen. Naast dat zij zelf er praktijken op na hield die het daglicht niet konden verdragen, deed ze zich als de nette dame voor naar de buitenwereld. Al met al een moeilijke omgeving om tot een stabiel karakter op te groeien. Het heeft geen zin om te blijven hangen in hoe dit allemaal zo is gekomen, maar wel mijn gedrag daardoor  willen erkennen en herkennen, zodat ik zelf verder kan. Het verleden accepteren zoals het was is voor mij al lange tijd zo. Precies zien en weten waarom ik ben zoals ik ben, leer en zie ik nu door het op deze manier op te schrijven. Veranderen is vanaf nu dus mogelijk.

 

 

 

 

14 april 2025

dag 33

Het mag wel duidelijk zijn dat mijn emoties “out of control” zijn.  Wilde ik zo graag weer die emoties voelen ? Nou, ze zijn er hoor, in overvloed. Ooit leerde ik mijn cursisten dat er in alles 2 kanten zijn. Plus en min. Het thema geduld wil ik als voorbeeld nemen. Ben je heel erg geduldig ? Dan praat je misschien over +1000. De andere kant van de medaille is dan -1000. Je bent dus altijd evenveel plus als min. Je zou dus in hevige mate ongeduldig kunnen zijn. Wanneer in dit voorbeeld je geduld +100 is, dan is je ongeduld -100.  Het lijkt dan dat deze laatste meer in balans is. Hoe hoger de frequentie van positiviteit, zo hoog is dan ook de mate van negativiteit. Een hoge mate van geduld, zou dan bijvoorbeeld tot verharding kunnen leiden. Een hoge mate van ongeduld leidt tot iets explosiefs. Zo kan ik eindeloos geduldig zijn met iets maken. Iedere keer opnieuw beginnen tot het lukt. Mensen kunnen mij keer op keer beledigen, zonder dat ik daar iets van zeg. Mensen van wie ik hou, kunnen een levenlang over mij heen lopen.  In deze vorm van geduld ligt denk ik een angst. Angst om niet aardig gevonden te worden ? Angst iemand te verliezen ? Angst om iemand te kwetsen met een weerwoord ? Of een andere vorm van angst die ik nu nog niet kan zien. Momenteel ben ik explosief. Wanneer een emotie of een deugd zo extreem is, is dat duidelijk een afweermechanisme dat je nodig hebt om te overleven. Het is zeker niet in balans. Zo kan een deugd als geduld die je tot extremen toe vasthoudt een pantser zijn van een trauma. Jeetje, dat waar ik zo trots op ben blijkt een hele andere kant te hebben ! Mijn explosieve kant komt er in alle hevigheid uit. Wanneer deze explosiviteit  zich heeft uitgefilterd, zou ik dan balans kunnen vinden ? Waarschijnlijk door te veranderen, niet die angst van afwijzing te voelen. Want daar is het immers begonnen, denk ik. Eerlijk zeggen dat het me pijn doet, zonder oordeel. Gewoon aangeven. Ik merk, terwijl ik dit schrijf, dat er al direct wat scenario’s in mijn hoofd opkomen. Ik ben ook bang dat er een discussie ontstaat. Graag zou ik alleen maar willen aangeven dat het pijn doet, zonder erover in discussie te moeten gaan. Terecht of onterecht, als ik pijn voel dan is dat er. Daar zou de toehoorder rekening mee kunnen houden of niet. Door het te zeggen haalt het de branderigheid weg bij mij. Het zal niet verschroeien en hard worden. Bij mijn moeder ben ik op een explosieve manier vertrokken, niet in staat keer op keer aan te geven dat ze me pijn deed. Slikken, slikken en dan in één keer BOEMMMM !!!! Ik ga het proberen direct aan te geven hoe het voelt. Of als ik niet assertief erop heb gereageerd, er in alle rust op een ander moment op terug te komen.

 

 

 

 

 

13 april  2025

dag 32

Ongelooflijk hoe ik mezelf tegenkom de laatste tijd. Er zijn wat afweermechanismen “out of order” , met als gevolg dat ik snel aangebrand ben en/of in paniek. Opvallend is ook hoe direct het atriumfibrilleren begint. Duidelijk ook stressgerelateerd. Alles wat ik in de hand dacht te hebben, valt als een kaartenhuis in elkaar. Zo ook mijn angst voor troep of vuil. Van nature ben ik heel erg netjes. Zelfs als kind was mijn kamer opgeruimd en had ik er plezier in alles een “eigen” plek te geven. Mijn oma was altijd aan het poetsen, misschien had ze wel smetvrees. Terugkijkend hoe vaak ze schoonmaakte en hoe  belangrijk dat was voor haar, moet ik toch echt in die richting denken. Mijn moeder was ook heel netjes, alles moest schoon zijn. Ze had daarvoor ook altijd 2x in de week hulp in de huishouding. Later, toen de kinderen het huis uit waren 1x. Toen ik pas op mezelf woonde, hield ik werkelijk iedere zaterdag een grote schoonmaak !!! Mijn hele huis, alles van zijn plaats, schrobben en poetsen maar. Veel later met mijn hele gezin in een huis met 4 verdiepingen, kon ik het niet meer aan. Vijf sloddervossen in m’n huis tegen één schoonmaakmoeder. Na een jaar of tien ertegen gevochten te hebben, bleek het zo zwaar te gaan wegen dat ik besloot alleen in Oosterhout te gaan wonen. Misschien had ik een burn-out, wie zal het zeggen. Het was te veel en ik ben nooit meer teruggegaan naar dat huis. Mijn gezin is om allerlei omstandigheden een jaar later in Oosterhout komen wonen. Mijn netjes opgeschudde leven werd weer overhoop gegooid. Inmiddels kon ik er wel alweer wat beter mee omgaan. Nadat Michel is overleden en de kinderen het huis uit gingen, heb ik samen met mijn oudste dochter en vriendin mijn hele huis verbouwd. Nieuwe keuken, nieuwe vloer, serre veranderd enz. Mijn huisje weer opgeschud. Overzichtelijk, gewoon heerlijk ! Waarom vertel ik dit ? Mijn huidige man is in mijn ogen ook een sloddervos. Hij ziet dat zelf anders. Dat betekent dat ik, zonder amok te maken, nog even de keuken “goed” schoonmaak nadat hij dat gedaan heeft. Zo loop ik constant zaken recht te leggen en zet alles op de juiste plaats. Dit gebeurt vrijwel geruisloos. Hij heeft er geen last van en ik ook niet. Maar nu ? Nu, flip ik van iedere kruimel of gemorste vlekken en ga ik tekeer als een speenvarken !!! Huilen met overdreven snikken, echt waar !!! Ik lijk wel gek. Nee, er zit gewoon geen rem op mijn emoties. Dat is lastig voor mijn omgeving en ook voor mezelf. Ik ben me ervan bewust. Helaas is het al gebeurd voor ik er erg in heb. Tot 5 tellen had ik mezelf voorgenomen, nadenken, ademhalen, en beseffen dat er niets aan de hand is. Verdorie, ik kom er niet eens toe om te gaan tellen, ik schiet direct in de vlekken. Heb ik hiervoor een oplossing nu ? Niet te streng zijn voor mezelf. Momenteel lukt dit niet anders. Vertrouw erop dat het over gaat. Én op het moment dat ik weer een beetje bij de mensen ben dit terug communiceren. Wel zo fijn voor mijn man en mij.

 

 

 

 

 

12 april 2025

dag 31

In plaats van dat ik me rustig voel, moet ik vandaag alleen maar huilen. Na een bevalling krijgt een vrouw ook altijd een huildag. Vaak een dag of drie later. In dit geval is het ongeveer drie maanden na mijn herseninfarct en moet ik om alles huilen. Waarom ? Een gesprek met mijn zus over onze vader en zijn moraliteit. Hij was een man waar ik tegenop keek. Hij bepaalde wat goed of slecht was, en ik nam dat klakkeloos aan. Zijn regels waren mijn wet. Toch heeft hij met mijn zus en met mij enorme missers gemaakt. Toen hij ontdekte wie ik echt was op m'n 13de wilde hij ons doodrijden. Hij had altijd gehoopt dat ik zijn biologische kind zou zijn. Tot die tijd kroelde ik altijd met mijn vader, maar vanaf dat moment heeft hij me nooit meer aangeraakt, geen knuffel, niets. Na mijn scheiding was ik niet meer welkom. Ook bepaalden mijn ouders dat ik mijn eigen kind niet meer mocht zien. Op school had mijn vader gezegd dat zij mijn kind niet aan mij mochten meegeven. En inderdaad ik kwam de school niet eens binnen !!! We hadden gewoon co-ouderschap, dus ik had alle recht om mijn kind de helft van de tijd te zien. Helaas door de stress had ik het lichamelijk heel zwaar. Daarnaast te weinig energie om dit te gaan aanvechten. Ook om via gerechtelijke kanalen tegen mijn vader in te gaan was destijds voor mij nog geen optie. Ik heb daardoor mijn kind een jaar niet meer gezien. Nadat ik een jaar later weer voorzichtig contact mocht hebben, bleef mijn vader mij letterlijk negeren. Het deed pijn, mijn reactie daarop was verharding. Zoals ik me ook had verhard mijn kind niet te mogen zien. Mijn leven ging verder alsof ik nooit een kind had gehad, dat was voor mij de enige manier om ermee om te gaan. Hoe hard en waanzinnig is dat ? In mijn moeders laatste levensjaren had ze wat hulp nodig. Mijn zus en ik wisselden dat af. Twee keer in de week ging ik naar haar toe. Iedere keer als ik bij haar was zei zij iets kwetsends of puur gemeens tegen mij. Dat is echt knap hoor. Natuurlijk ben ik wel wat gewend en voel ik door mijn harde pantser niet zoveel meer. Tot op een moment dat ze iets zei over mijn dochter, zoiets in de trant van: “Nou jij moest haar niet meer, pa en ik hebben voor haar gezorgd.” "Pffft dat noemt zich nu een moeder.” Op dat moment werd het rood voor mijn ogen en stond te schreeuwen tegenover mijn moeder, waar ze het gore lef vandaan haalde dit te zeggen. Ze rees haar hand op om mij te gaan slaan. Als kind had ik haar verteld dat als ze me ooit nog zou willen slaan, ik haar zou vermoorden. Nu stond ik daar 58 jaar oud op het punt om haar om te brengen. In plaats van haar te vermoorden zoals ik haar ooit beloofd had, ben ik weggegaan om haar vervolgens nooit meer te zien. Twee jaar later is ze aan corona overleden. Het was klaar, tot op de dag van vandaag heb ik haar ook niet meer gemist of spijt gehad van de beslissing om haar niet meer te zien. Wel vind ik het jammer om nooit meer met mijn vader in het reine te zijn gekomen. Mijn afweermechanisme is momenteel door het infarct niet sterk genoeg om met droge ogen deze herinneringen op te halen. Misschien moet ik dankbaar zijn dat het even mijn harde pantser heeft weggenomen. Het is niet leuk zo te huilen, maar ik denk wel dat het goed voor me is. Het is duidelijk mijn eigen onverwerkte verdriet. Nu kan ik trouwens ook zien dat mijn ouders een eigen stukje hadden waardoor ze op deze manier in het leven stonden. Als kind ben je niet bezig met waarom zij zijn wie ze zijn, of wat ze voelen. Waar dat vandaan komt. Je voelt alleen meer je eigen pijn, de afwijzingen en alle ellende die dat met zich meebrengt. Ik blijf het zeggen, dit herseninfarct laat mij een stuk onverwerkte zaken nog even op zijn plaats zetten. Gek genoeg niet met wrok naar mijn ouders. Meer als een vaststelling hoe het gegaan is. Het huilen is meer het verdriet om mezelf, het onverwerkte harde stukje.

 

 

 

 

11 april

dag 30

Moraliteit. Ik ben op visite geweest bij een vriendin die mijn familie, althans het gezin waarin ik geboren ben, goed kent. Wij hadden het over mijn vader, specifiek over zijn gevoel van moraliteit. Waarom tolereerde hij zoveel van mijn moeder ? Sonja zei toen : “Het is de meest morele persoon die ik ooit gekend heb, en ik heb ook altijd veel respect voor hem gehad.” “Het was een persoon met aanzien, een goede baas, zakenman, een sociaal voelend mens.” "Volgens mij probeerde hij deze morele standaard ook binnen zijn gezin aan te houden.” "Dat was een enorme klus.” “Om dit vast te kunnen houden heeft hij zonder aanzien des persoons harde beslissingen moeten maken.” “Na mijn scheiding was ik niet meer welkom, dat heeft hij me duidelijk gezegd.” "En, jij Annette werd ook afgeschreven ondanks het feit dat je een dochter bent.” “In feite is hij verdronken in zijn  eigen moraliteit.” WOW, zo had ik er zelf nog niet naar gekeken. Wel weet ik dat het overdreven niet tegen de regels ingaan van mij, een conditionering van dit stukje opvoeding is. Ik raak zelfs in paniek. Maar wat is nu eigenlijk moraliteit ? 

Ik heb het opgezocht en dan staat er het volgende…….Moraal of zeden is de opdeling van handelingen of gedragingen, binnen een samenleving, in twee soorten gedragsregels. Enerzijds zijn er de handelingen die als correct of wenselijk worden gezien, en anderzijds zijn er de taboes: handelingen die dat niet zijn…………

We zijn allemaal opgevoed met normen en waarden; met het leren wat goed en fout is, wat mooi en lelijk is. Het gevaar hierin is denk ik dat we vaak vergeten dat deze regels voortkomen uit onze conditionering, onze opvoeding , ons leven ervaren in de maatschappij en dat deze regels vastzitten aan een oordeel. Dat geldt dus ook voor mijn ouders. Een oordeel over anderen uitspreken is makkelijk wanneer we ons kunnen verschuilen in onze aangeleerde normen en waarden. Voel je je dan beter ? Of zelfs verheven ? Hetzelfde effect krijg je bij het oordelen over jezelf. Je vind dat je niet voldoet aan de regels, eisen en verwachtingen van de maatschappij. Je zelfvertrouwen verdwijnt of was er al nooit, je zelfondermijning is een feit. In ieder geval heeft de diepgewortelde moraliteit van mijn vader er diep ingehakt. Zowel voor hemzelf, als voor mij. Voor het eerst dat ik compassie voel naar hem. Misschien kan ik nu begrijpen waarom hij me zo meedogenloos heeft laten vallen na mijn scheiding. Voor het eerst dat ik moraal zie als halsstarrig. Voor het eerst dat ik moraal zie als iets onbeweeglijk. Voor het eerst dat ik moraal zie als iets diepgeworteld vanuit misschien dogmatische religie. In de Dikke van Dale staat ook bij moraal; “ zedenleer".  Klinkt wel heel eng in mijn oren. Immoreel is het tegenovergestelde van moraal, maar ik wil daar dan liever flexibiliteit en speelsheid van maken. Hopelijk kan ik met deze inzichten wat soepeler omgaan met regels en me minder schuldig voelen met de weg die ik heb bewandeld in mijn leven tot nu toe.

 

 

 

 

10 april 

dag 29

Dromen. Om 06.00 uur word ik wakker uit een droom. Zwaar geïrriteerd voel ik me, althans dat gaf de droom mij toen ik wakker werd. Even naar het toilet en daarna weer naar bed, met het voornemen het verloop van mijn droom in eigen handen te nemen. In het verleden heb ik dit vaker gedaan om middenin een droom te beslissen dat ik er niet blij mee ben en het te veranderen. Dat lukt meestal en ik weet dus dat het kan. Soms zelfs de volgende dag mezelf de opdracht geven om de droom van gisteren te veranderen. Mijn huidige man Ton houdt ervan wat ondeugend te zijn en sommige regels aan zijn laars te lappen. Zoals ik al eerder vertelde, hou ik me heel erg aan de geldende regels. Ik word er zelfs onpasselijk van als het expres geschonden wordt. Een klein voorbeeld….. Wanneer we een doodlopende straat inrijden en er aan het eind een fietspad begint, bedenkt hij gewoon om over het fietspad te gaan rijden. Zelfs door uit te stappen en te kijken of het paaltje weggehaald kan worden. Vreselijk vind ik dat !!! In mijn droom zitten we in de auto en Ton rijdt, ik zit in de passagiersstoel. We eindigen voor een enorme sloot met heel veel hoge groene planten. Het geeft een gevoel alsof het een moeras is. We moeten aan de andere kant van die sloot zijn, en Ton rijdt er gewoon doorheen !!! Ik word boos en schreeuw tegen hem; “ Dit haalt mijn auto niet !” Ton heeft plezier in zijn gedrag en mijn geschreeuw en zegt: “ Maak je toch niet zo druk, je ziet toch dat we al bijna aan de overkant zijn.” Hij heeft het nog niet gezegd, of de auto stopt en we zitten in het water tussen de planten met een doorweekte kapotte auto. Op dat moment werd ik wakker. Sjacherijnig schuifel ik naar het toilet. Op de wc verman ik me en besluit de droom te veranderen. Terug in bed val ik weer in slaap. Pisnijdig zit ik weer naast hem in de auto. Het kostte me wat moeite om te ruilen. Ik zit achter het stuur en hij als passagier, maar het lukt. (tijd is moeilijk in een droom) Lach me niet uit, maar ik heb vertrouwen in mijn beschermengelen. Ton is op en top atheïst en vind dat allemaal maar onzin. In mijn droom praat ik met mijn engelen en start de auto. 1,2,3 en gelukkig de 4de keer hoor ik de motor aanslaan ! Met beleid rij ik verder door het water, modder en planten tot we weer aan de kant staan op een verharde weg. We hebben het gehaald !!! Om 10.16 uur word ik weer wakker. Het is een droom die bij me blijft, dus betekent het iets, het vertelt mij iets. Op internet probeer ik dan op te zoeken bij een site over droomuitleg. Door elementen uit de droom op te zoeken, zou je dan misschien iets ervan kunnen maken.

Auto rijden—---Droom je dat je autorijdt, dan staat dit voor je ambitie en hoe goed je van de ene fase in je leven naar de volgende kunt komen. Kijk naar de rit, was deze gemakkelijk en prettig of lastig en vervelend? Dit staat voor hoe je door je leven beweegt. Kijk ook of je de chauffeur of een passagier bent. Dit staat voor een actieve of passieve rol in je leven. Droom je dat je in een auto zit die het begeeft, dan heb je het gevoel dat je in je leven niet vooruit komt of dat je tegen schijnbaar onoverkomelijke obstakels aanloopt. -----------------

Moeras—-----Droom je over een moeras, dan staat dit voor onderdrukte en duistere aspecten van jezelf. Het kan ook zijn dat je je onzeker voelt.------------------

Planten—----Een droom waarin een plant voorkomt, staat voor spirituele ontwikkeling en een potentiële persoonlijke groei. Komen er vaak groene planten in je droom voor, dan heb je een bijzonder meelevend en liefdevol karakter. Ten slotte kan deze droom ook betekenen dat je je emotioneel overweldigd voelt door een krachtige vrouw in je leven, bijvoorbeeld je moeder of een bazige vriendin.---------------

Vier—----Vier duidt op stabiliteit, fysieke beperkingen, hard werk en aardse zaken (als in de vier hoeken van de wereld). Vier staat ook voor materiële zaken. Je krijgt dingen gedaan.------------

Zoals ik naar de droomuitleg kijk, klopt het met de situatie waarin ik me nu bevind en vind ik hem ook hoopvol. Het leven verloopt niet altijd makkelijk en ik was even mijn stuur kwijt. Ik voelde me onzeker en er kwam een boze kant naar boven. Ook voel ik zeker dat deze ervaring weer een mijlpaal is om te groeien als mens. Door hard werken (in mijn geval is dat ook het doseren van trainingen) zal ik mijn fysieke beperkingen weer terugbrengen naar een acceptabel niveau. Zoals ik me nu voel gaat dat zeker lukken !!

 

 

 

 

9 april 2025

dag 28

Blij met pijn. Dat klinkt weer gek natuurlijk. Toch heb ik al zolang als ik me kan heugen pijn. Zenuwpijnen die als messteken door mijn lichaam vliegen. Repeterende pijnen, bij een verwonding of als ik me stoot, blijft de eerste pijnscheut terugkomen als een kras in een langspeelplaat. Als laatste de pijn van temperatuurverschillen die mijn lichaam niet snel genoeg verwerkt. Het zijn vervelende pijnen, maar ik ben eraan gewend. De therapeut op de revalidatie houdt nauwlettend mijn vorderingen in de gaten. Hierdoor kunnen we oefeningen aanpassen. Een stapje vooruit en weer een stapje terug. Twee keer per week vraagt ze hoe het ging na de oefeningen. Vandaag had ik heugelijk nieuws ! Ik voel mijn eigen pijnen weer… De pijnen waar ik gewend ben mee om te gaan, niet het zware gevoel alsof mijn ledematen een dood blok zijn. Nee, gewoon weer lekker pijn. Sinds mijn herseninfarct slaap ik als een os. Normaal slaap ik vrij slecht. Tijdens m’n slaap gaat de pijn gewoon door, waardoor ik vaak wakker word en mijn slaapkwaliteit niet echt top is. Afgelopen nacht heb ik weer wakker gelegen van de pijn, maar ik ben blij ! Blij om in ieder geval vandaag weer herkenbaar mijn eigen vertrouwde lichaam te hebben. In mijn geval betekent pijn dat ik leef. Dan voel ik me blij, en door die blijheid krijg ik energie. Waarschijnlijk een krom verhaal, maar het is wel hoe het is voor mij.                                        Pas geleden zag ik een interview met Hans Stolp, hij zei iets wat bleef hangen bij mij…..

“ Het leven doet voor jou het werk op het moment dat je de vijanden in jezelf zoekt.” "Leef de pijn, projecteer dat niet op een ander, transformeer die pijn.” "Hij is van jou en jij bent daar dus verantwoordelijk voor.”

Zo voel ik dat ook, of het nu lichamelijke pijn is of mentale pijn. Die verantwoordelijkheid is van mij en ik kan ermee leren omgaan en als ik geluk heb zou ik het ook kunnen transformeren. Het is de betekenis die ik aan mijn leven met een handicap heb gegeven. Het verdoofde gevoel maakte me gefrustreerd en soms boos. Dit weekend, accepteerde ik mijn lot na mijn herseninfarct. Echt waar !!!!  Mijn boosheid heb ik laten varen. Met geduld doorgaan met oefenen en verwachtingen loslaten. En wat gebeurt er nu ? Mijn oude pijnen zijn er weer, de doofheid vervaagd. Dat bedoelt Hans Stolp dus. Jongens, wat ben ik toch een blij mens.

 

 

 

8 april

dag 27

Misschien zijn dingen die ik schrijf herkenbaar of helemaal niet. Wat ik merk is, dat ook al spreken we dezelfde taal , niet hetzelfde bedoelen. Zo vertelde Lydia, dat zij voor lange tijd zo moe was, dat ze zelfs euthanasie overwoog. De artsen vonden niet waar het vandaan kwam. Dit hield in dat ze de hele dag op de bank lag, kleine handelingen kon verrichten en dan weer op de bank om uit te rusten. Gelukkig kwam ze terecht bij een cardioloog gespecialiseerd in het vrouwenhart en zijn haar klachten voor 85 % verbeterd. Toen ik dit hoorde schrok ik. Hoe kan iemand die extreem vermoeid is aan euthanasie denken ? Lydia is altijd een zeer actieve vrouw, die kon vertrouwen op haar lichamelijke uithoudingsvermogen. Wanneer dat helemaal wegvalt, raakt ze zichzelf, haar identiteit en doel om te leven dus helemaal kwijt. Voor mij is dit heel anders. Mijn lichamelijke uithoudingsvermogen is altijd al slecht, ik ben chronisch moe, daar leef ik mee. De maanden dat ik op mijn bank lag, kocht ik een verrekijker om naar de vogels in de tuin te kijken. Mij in de natuur vanaf mijn bank te verdiepen. Mij sowieso in zaken te gaan verdiepen, waar ik normaal de tijd niet voor neem. Lezen, lezen, opzoeken op internet enz. Mijn dagen vlogen dan voorbij. Nu ben ik nog eens extra moe na mijn herseninfarct. Revalideren gaat niet snel, dat is frustrerend, maar ik begin het met wat te doen- en rust-verhaal iets meer in de vingers te krijgen. Met mijn huilerig gevoel en het snel aangebrand zijn, vind ik daar ook acceptatie in zo langzamerhand. Doe ik het beter dan Lydia ? NEE !!! Vanuit een andere levenssituatie reageren we. Haar moeheid is dus niet te vergelijken met mijn moeheid. Misschien het “moe zijn”  op zich wel, maar niet de beleving. De beleving komt van uit je ervaringen, vanuit je identiteit, vanuit degene die je gecreëerd hebt te zijn. Lydia is een sociaal mens, met vele contacten, hulpvaardig. Ze houdt van sport enz. Moe zijn is voor haar een regelrechte hel. Voor mij was het een shock te zien hoeveel mensen begaan zijn met mij. Ik ben niet sociaal, ik zoek weinig tot geen contact. De verbinding voel ik in mijn hart, maar dat is aan de buitenkant slecht te zien. Het is iets wat ik ga proberen te veranderen. Hoe ouder ik word , des te meer kan ik gaan zien dat een oordeel over iets of iemand niet fair is. Kijken we samen naar dezelfde boom, dan zien we allebei iets anders. Zo is het ook met emoties en ervaringen.

 

 

 

7 april

dag 26

Wat maakt een mens krachtig ? Is kracht letterlijk ? Veel spieren, daardoor sterk zijn ? Is krachtig zijn iets lichamelijks ? Is het iets mentaals ? Of allebei ? Moet dat dan in balans zijn, of kan het ook afzonderlijk gedefinieerd worden ? Voor mij lag krachtig zijn altijd in de spirit te hebben door te willen gaan. Het feit dat ik hier eigenlijk nooit heb willen zijn, maakte dat ik me heel krachtig voelde als ik er alles aan deed om door te leven. Een soort prestatie die ik dan leverde. Tegelijkertijd een soort onverschillig naar de dood. Dit is misschien moeilijk om te begrijpen, maar het maakte me ook een soort vogelvrij. Daar bedoel ik mee, dat ik me niet wilde aanpassen aan de gevestigde orde. Het leven is van mij, daar blijft iedereen van af. Ik bepaal zelf wat ik doe en hoe ik het doe. Al valt de wereld rond mij heen weg, dat maakt mij niet uit, want ik blijf staan zolang ik hier wil blijven staan……alleen. Mijn houding maakte mij bij veel mensen niet geliefd. Eigenwijs, niet op m’n mondje gevallen, duidelijk op het botte af. Er zijn een aantal mensen in mijn leven waar ik oprecht tot op het bot van hou. Voor deze mensen blijf ik staan, wat ze ook doen. Als de relatie met één van hen pijnlijk wordt, dan kan ik afstand nemen. Letterlijk afstand, maar zo dat deze wel weer te overbruggen is op het moment dat de pijnlijke situatie zich oplost. Mijn zus is zo iemand, Michel was zo iemand, mijn huidige man is zo iemand (van het moment dat ik hem zag 48 jaar geleden) en een aantal vriendinnen en vrienden zijn dat. Deze mensen zie/zag ik en direct is/was er die verbinding voor mij die allesomvattend is. Wat ze ook doen, goed of slecht, onze band zal nooit verbroken worden. Na mijn herseninfarct ontdekte ik dat ik op dit niveau met deze verbinding 15 mensen heb !! Tranen schieten in mijn ogen terwijl ik dit schrijf. Wat een gelukkig mens ben ik !!! Zoveel mensen die oprecht van mij houden. Ongelooflijk. Dat maakt een mens krachtig, dit geluk.

 

 

 

 

6 april 2025

dag 25

Het etentje gisteravond verliep goed voor mij. We zijn gaan fietsen. Dan ben je maar een half uurtje onderweg. Voor mij de eerste inspanning op die dag en direct lekker in de buitenlucht. Ik heb een bakfiets, dat is voor mij handig. Ik kan blijven zitten, zonder om te vallen. Mijn hondjes kunnen makkelijk mee. De boodschappen kunnen erin en zelfs koffers als ik met de fiets op vakantie ga. Doordat ik altijd echt geniet als ik fiets, vergeet ik even de zenuwen van het aankomend dineetje. Waarschijnlijk had ik me in de auto helemaal zitten opwinden, steeds meer gespannen worden.. Op de fiets kan ik dus ontspannen. Voor mij was een plaats op de hoek bij de deur bedacht. Dat begon direct goed !!! Dat had de plek geweest die ik zelf ook zou hebben uitgekozen ! In een restaurant is het altijd rumoerig, omdat mensen zitten te kletsen. Doordat ik (ketel)doof ben, kan ik dan niet veel verstaan. Dus in plaats van mezelf tegen het rumoer af te zetten, liet ik mezelf één worden met de geluiden om me heen. Er zaten drie heren rondom mij heen, die hoofdzakelijk over sport aan het praten waren. In feite kon ik achterover leunen en acclimatiseren op deze manier. Patrick  had 10 jaar geleden ook een herseninfarct gehad en vertelde daarover. Zeer herkenbaar voor mij. Zijn vrouw Lydia vertelde ook over zijn gedrag toentertijd. Ook dat was heel herkenbaar !!! Al met al ging ik met wat geruststelling en tips naar huis. Het was inmiddels donker en fris geworden, maar ook nu kon ik weer genieten van het fietstochtje terug naar huis. Thuisgekomen ben ik vrijwel direct naar bed gegaan. Voor mij is dit bijzonder, normaal ga ik dan nog iets doen en lig ik voor 01.00 uur niet in mijn bed. Door wat Patrick zei over je rust moeten en kunnen nemen, besloot ik dat dan ook te doen. Het is me bevallen moet ik zeggen. Bijna het klokje rond geslapen. Trots op mezelf hoe ik dit heb aangepakt. Het was een dag met actieve positieve en verantwoorde handelingen.

 

 

5 april

dag 24

Eenzaamheid. Wat is dat ? Ik ben graag alleen, zolang als ik me kan herinneren is dat zo. Men vult snel voor mij in dat ik misschien wel eenzaam zou kunnen zijn. Dat viel me vooral op na het overlijden van Michel. Het gekke is dat ik me als ik alleen ben nooit eenzaam voel !!! Eenzaamheid kan ik voelen in relatie met een persoon of meerdere personen.  In een groep voel ik me vrijwel altijd eenzaam. Soms in relatie met één persoon. Een relatie hebben met iemand is voor mij het moeilijkste wat er is. Waarom zou dat zo zijn ? Omdat die persoon iets reflecteert wat ik niet in mijzelf wil zien ? Nee, ik denk niet dat het dat is. Ik verlang naar begrip, begrepen worden is heel belangrijk voor me. In ieder geval, acceptatie en respect op het moment dat ik niet begrepen wordt. Mijn gedachtengoed niet te kunnen delen maakt mij heel eenzaam. Lang naar prietpraat luisteren is ook heel moeilijk voor me. Mijn man noemde het onlangs “prietpraat” , dat vond ik een grappig en vriendelijk woord. Over prietpraat wil ik geen oordeel hebben, zeker niet !!! Alleen als het te lang duurt zuigt het alle energie uit me. Hoe bescherm ik mezelf daar tegen ? Door oefeningen die ik geleerd heb om dit af te schermen. Helaas lukt dit niet altijd. Op het moment dat ik zelf zwak ben, lukt mij dat niet. In die zin is het wel weer een graadmeter om me tussen mensen te bewegen. Ik weet dan snel of ik sterk ben of niet. 

Op internet staat ; “Je voelt je eenzaam als je sociale behoeften hebt die niet worden vervuld." “ Het is een staat waar je je in verkeert, een gevoel. Tijd alleen doorbrengen is daarentegen meer objectief: het is het simpele feit dat je iets solo doet, zonder daar een gevoel aan te binden”

Daar ben ik het mee eens. Mijn sociale behoeften zijn dus echte gesprekken, waarlijke contacten. Straks ga ik met mijn man en zijn ex-collega’s uit eten. Voor dit soort uitjes voel ik van tevoren altijd een knoop in mijn maag. Zenuwachtig, angst voor dat gevoel van eenzaamheid. Momenteel ben ik niet sterk. Niet meegaan zou dan een optie zijn, maar Ton teleurstellen wil ik ook niet. Vandaag heb ik me de hele dag rustig gehouden, zodat ik in ieder geval opgeladen mee kan gaan. Deze uitdaging (ja, dat is het voor mij) ga ik toch aan !!!

 

 

 

 

4 april 2025

dag 23

Ton vertelde mij dat het een heel bekend fenomeen is om de dagen af te tellen tot en met de leeftijd die een geliefde had op het moment dat hij/zij is overleden. Die onrust verdwijnt weer op het moment dat je die streefdatum voorbij bent. Ik heb dat met de leeftijd van Michel. Je ziet het ook bij kinderen die ouder worden dan hun ouders. Zo van die datum ben ik gepasseerd. Heel lief van Ton om mij dat nog even uit te leggen, waarschijnlijk bedoeld als geruststelling. Eerlijk gezegd was mijn innerlijke reactie niet zo geruststellend.                                                 Ik dacht namelijk : “ O'Jeetje ben ik net zoals normale mensen?” “ Ben ik zo gewoon ?” Dit heb ik niet hardop gezegd, maar ik zat daar wel een beetje mee. Wat is het dat ik niet gewoon wil zijn ? Waarom wil ik anders zijn ? Waarom wil ik me onderscheiden van andere mensen ? Dat is toch wel maf. Vroeger als ik kleding kreeg en ik kwam iemand tegen met hetzelfde aan, dan deed ik het nooit meer aan. Vreselijk vond ik dat. Mijn moeder mopperde dan, maar ik kan me niet herinneren dat ze daar nu erg boos om werd. Volgens mij begreep ze dat wel. Wat versta ik onder Normaal zijn ? Of Gewoon zijn ? Ik weet het zo 1,2,3, niet, maar ik voelde me wel vreemd toen Ton dat zo zei. Gisteren hoor ik iemand vertellen over haar broertje die syndroom van Down had. Zij zit op cursus om te leren loslaten en door middel van oefeningen gelukkig te zijn. Met dikke tranen vertelt ze dat alles wat zij moet leren in het leven haar overleden broertje van nature had. Hij leefde in het moment en zag vrijwel altijd de zon schijnen, zijn glas was altijd halfvol. De ironie is hoe een mens dat gezien wordt als “simpel” zo wijs in het leven staat. Blijkbaar heb ik de arrogantie om een onderscheid te maken tussen mensen die ik “ simpel” vind en mensen die dat niet zijn. Kennelijk wil ik tot die laatste categorie horen. 

Zo zie je maar, dat als je je eigen gedachten ontleedt, je niet altijd een “leuk” persoon bent. Ik ben ook een gewoon mens met gewone menselijke emoties. Iedereen die ik zie, die ik ken, aardig of niet aardig, is een spiegel voor mezelf. Dit is de les die ik mezelf vandaag geef.

 

 

 

 

3 april 2025

dag 22

Vandaag weer naar revalidatie. Dit doe ik 2x per week. Daar aangekomen voelde ik me doodmoe. Eerst cardio op de fiets. Verschrikkelijk !!! Zo moe !!!! Daarna kracht op toestellen, dat ging redelijk. Als laatste oefeningen voor het evenwicht. Ondanks dat het echt iets beter gaat is dit nog steeds heel moeilijk. Door de vermoeidheid stroomden de tranen langs m'n wangen. Hoogst ongemakkelijk is dat. Annette huilt om lichamelijk ongemak, is een nieuw fenomeen. Gelukkig schaamde ik me nu niet. Waarschijnlijk omdat alleen de therapeut dit kon zien en niet andere mensen die zich ook in de ruimte bevonden. Hele gesprekken met mijzelf  in mijn hoofd. Waarom voel ik me zo ? Haak ik af ? Geef ik m’n grenzen aan ? Wat zijn mijn grenzen ? Waarom lopen nu die tranen langs mijn wangen ? Verdorie, wat is dat toch ? Blij dat ik het weer gered heb, ga ik naar huis met een bezweet lichaam. Thuis gekomen vertel ik dat ik gehuild heb omdat ik zo moe ben. Vraagt mijn man: “ Waar zit die moeheid dan ?” “ Waar heb je pijn ?”  Werkelijk, ik ontplofte !!! “ Aan m’n grote teen !” “ Nu goed ?“, schreeuwde ik. Wat een absurde vraag. Mijn man was voordat hij 2 jaar geleden met pensioen ging huisarts. Ik word zo boos en venijnig, na deze vraag. “ Dat is de reden waarom ik een hekel heb aan artsen.” “ Ze hebben kennis maar weten eigenlijk niet waar ze het over hebben.” “Vermoeidheid en pijn zijn twee verschillende ervaringen.” “ Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat ik vermoeidheid soms erger vind dan pijn.” Ook is vermoeidheid geen slaap.  Mijn man houdt daarna wijselijk zijn mond, en ziet er dan uit als een treurige Pluto. (Hondje uit Disney) Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik hou van hem. Het is niet leuk voor hem om regelmatig te horen hoe een hekel ik heb aan artsen. Het wantrouwen is zo groot !! Er is op medisch vlak zoveel met me gesold in het verleden, en het heeft mij nooit iets geholpen. Toen ik 12 jaar oud was, hebben artsen gevraagd aan mijn ouders of ik een proefkonijn mocht zijn voor verdere onderzoeken. Zij hebben daar hun toestemming voor gegeven. Geen dood lichaam voor de wetenschap, maar een jong levend meisje. Pijnlijke onderzoeken, kleine ingrepen. Normaal gesproken moet iemand daarna rusten (nu is dat nog zo). Mij lieten ze heel actief zijn met alle gevolgen van dien. Op mijn 20ste heb ik daar zelf een stokje voor gestoken. Een afspraak gemaakt met mijn neuroloog. Na hem verteld te hebben beter te weten wat mijn ziekte behelst dan welke neuroloog dan ook, ben ik uit dit systeem gestapt en nooit meer terug gegaan. Nu, zit ik weer in dit systeem. Het doet me pijn en het frustreert me. Ik voel me weer een blazend, bijtend katje dat in feite veel pijn heeft letterlijk en figuurlijk. Waarschijnlijk krijg ik nu de kans om het over te doen. Niet door anderen laten bepalen, maar zelf zo veel mogelijk assertief zijn en oplettend. Ook zachtheid naar mezelf toe. Huilen mag, laat maar komen, ook de tranen die ik 50 jaar geleden voelde maar niet liet gaan. Hopelijk lukt het me om dit allemaal te verwerken, waardoor ik zachter kan zijn voor mijn man en mijzelf. Ik doe echt heel lelijk tegen hem. Gelukkig kom ik daar snel op terug door hem te vertellen dat het niets met hem te maken heeft maar alles met mijzelf. Ik projecteer mijn boosheid en frustraties op hem, ik weet het en het spijt me. Bij hem voel ik me veilig, bij hem kan ik het kwijt. Is het leuk ? Voelt dat goed ? Natuurlijk niet, maar inhouden is ook niet het antwoord. Huilen en een boksbal aanschaffen lijkt me een goed idee.

 

 

2 april 2025

dag 21

Zoals bij velen van mijn leeftijd en ouder ben ik opgevoed met    — “Niet zeuren, maar doorgaan” —-- Op een vrij meedogenloze manier. Mijn zus, die 14 jaar ouder is, kreeg een zogenaamde Spartaanse opvoeding. Dit werd dan ook heel trots verteld. Mijn broers en ik kregen een iets mildere opvoeding. In vergelijking met kinderen rond ons heen was het nog steeds pittig. Mijn broer en ik hebben vanaf onze geboorte deze neurologische aandoening. In de praktijk betekent dit dat we altijd moe zijn, 24/7 pijn hebben en lopen een zware belasting is. Mijn ouders hielden van wandelen. Tijdens onze vakantie gingen we dan ook urenlange wandelingen maken. En…..ja, wij moesten mee. Mijn broertje huilde dan tranen met tuiten en kon dan onderweg ook nog een flinke klap om zijn oren krijgen. Mijn moeder heeft altijd losse handen gehad. Ik verbeet mijzelf want ik wilde niet geslagen worden. Zo zwart op wit klinkt dit afgrijselijk. Er werden vroeger dia’s gemaakt en deze bekeken we eens in de zoveel jaar met het hele gezin en verdere familie. Er werd altijd smakelijk gelachen om de foto’s van mijn huilende broer en mijn verbeten gezicht. Tot het laatste moment dat ik mijn moeder in leven heb gezien, had zij geen enkele consideratie wat betreft mij en mijn ziekte. Deze opvoeding heeft denk ik gemaakt dat ik hard ben voor mezelf in de eerste plaats en voor anderen in de tweede plaats. Hoe kan ik liefde voor mezelf opvatten en daarna voor anderen ? Hoe heb ik een consideratie voor mezelf ? Hoe doe ik dat ? Mensen die mij niet goed kennen vertalen mijn houding naar ziek zijn als positief. Het is niet positief maar conditionering ! Ze zien mij altijd vrolijk en geen punt maken van de pijnen en discomfort in mijn lichaam. Ik snap de reacties van deze mensen, maar ik moet juist leren de pijn te laten zien. In ieder geval de emoties die daarbij horen. Ik denk dat het juist belangrijk voor mij is om mezelf te omarmen, om medelijden te hebben en mezelf te troosten. Dat is duidelijk voor mij nog een lange weg te gaan. Dit is geen aanklacht per se naar mijn opvoeding. Het heeft mij ook kracht en doorzettingsvermogen gegeven. Geen plaats voor emoties dus dit is wat ik kan leren. Waar ik op dit punt van mijn leven het meest spijt van heb is dat ik mijn kinderen die consideratie ook niet heb kunnen geven. Hopelijk zien zij mijn wil tot inzicht en verandering.                                                                             Ik zou me zomaar kunnen bedenken dat het ook andersom zou kunnen zijn. Je bent helemaal suf vertroeteld en bijgestaan. Voluit je emoties kunnen leven en je hebt jezelf heerlijk zielig gevonden. Misschien dat je dan zelfstandigheid, kracht en doorzettingsvermogen zou kunnen leren. Wie weet ? Slecht of goed bestaat niet. Het LEVEN beslaat alles.

 

 

 


1 april 2025
dag 20
Ik geloof in de analogie van alles wat we kunnen zien, horen, voelen, proeven, ruiken, waarnemen, ervaren, wat wij doen enz., met alles wat we zien, waarnemen in het universum en de natuur in al zijn vormen. Dat is ook waarom ik vaak metaforen gebruik vanuit de natuur. Om dit duidelijk te maken geef ik het voorbeeld uit “Mijn verwerking”  (ook op mijn website te vinden) van 7 augustus 2016.                                                                                                - - -  Het water van de rivier stroomt vloeiend en gestaag met hier en daar een stroomversnelling. Mijn normale gesteldheid van emoties en gevoelens. De bomen die aan de oever staan hangen hier en daar met hun takken in het water. Sommige takken zijn gebroken. De bomen staan voor de materie, het denken. De gebroken takken zijn de wonden opgedaan in het leven. Ze hangen in het water. De wonden hebben een emotionele pijn achtergelaten. Het water stroomt verder en de takken blijven hangen. Dan komt er ineens een regenbui zo hevig dat het water in de rivier enorm stijgt. De regenbui is de shock en het enorme verdriet van Mich zijn overlijden. Doordat het water is gestegen gaat het water ook sneller en krachtiger stromen. De gebroken takken, de wonden uit het verleden breken af…   Het is duidelijk dat dit proces een hele lading oud zeer meeneemt. Oud zeer dat losgelaten mag en kan worden. Zo mooi om te ervaren dat een pijnlijke, insnijdende gebeurtenis je helpt op zoveel vlakken van je leven schoon schip te maken.  - - -                                                         Zo zie ik dat je in alles een lijn kunt zien, een soort wederkerigheid in alles. Dit mag een ieder verwerpen, maar met de vraag waarom ik altijd het gevoel heb figuurlijk en soms letterlijk te moeten overleven, wil ik terug naar mijn conceptie. Mijn letterlijke conceptie vond plaats onder dubieuze omstandigheden. Vervolgens moest mijn moeder vanaf 3 maanden gaan liggen om mij niet te verliezen. Wow, zou je kunnen denken, dat had zij er wel voor over ! Ook dit is zeer twijfelachtig, het lag meer in de aandacht die zij hiermee verwierf dan de liefde voor het ongeboren kind. Ik was uitgerekend op eerste kerstdag. Uiteindelijk is dit 17 dagen later geworden op 11 januari 1963. De strengste winter van de vorige eeuw. Mijn moeder gaf aan naar het ziekenhuis te moeten gaan en dit keer dacht mijn vader zoiets van: “  Ja, dat heb je al vaker gezegd.” Uiteindelijk hebben mijn vader en de buren ons huis moeten uitgraven omdat er een pak sneeuw lag van een meter. In het ziekenhuis gekomen ben ik letterlijk in de lift geboren. Wat zie ik in dit verhaal voor lijn, die ik ook terug zie in mijn  leven ? De dubieuze omstandigheden, de leugens die mij altijd op m’n hoede laten zijn en niet snel mensen vertrouwt. Vele malen een miskraam kunnen zijn, staat gelijk met mijn vele ziek zijn en er vaak het liefst niet willen zijn. Door mijn ziekte heb ik nooit gevoel in mijn voeten gehad. Letterlijk nooit de bodem onder mijn voeten gevoeld, het niet geaard zijn. Mijn onderbewustzijn heeft altijd tegengestribbeld om te leven.  Het er niet willen zijn, het liefst niet gezien worden ligt heel dicht bij mij. Als kind was ik stil en rustig, het liefst alleen op mijn kamertje. Toch heb ik ook de andere kant laten zien. Visueel sterk aanwezig en ook fysiek en mentaal. Er zijn mensen die niet geloven hoe stil en onzichtbaar ik me altijd opstelde. Dat is wel wat het dichtst bij mijn essentie ligt. Met horten en stoten ga ik steeds weer in het leven staan en vecht ik voor een plaats in dit bestaan. Zo roep ik ook al mijn hele leven dat ik heel oud word. Heeft dat te maken met het feit dat ik uiteindelijk 17 dagen te laat geboren ben ? Wie weet is mijn leven analoog aan de conceptie



31 maart 2025
dag 19
In mijn jonge jaren ben ik heel veel ziek geweest. Sowieso alle kinderziektes die je kunt bedenken, meestal in de meest ernstige vorm. Bot-Tb, een “sluier” in mijn hersenen, ondervoeding (anorexia) enz. Een scala van aandoeningen waaraan ik had kunnen sterven.  Als tiener was ik bij mijn zus op bezoek (zij is 14 jaar ouder dan ik). In die tijd had ik net vernomen een ernstige aangeboren neurologische aandoening te hebben, dit was ik nog aan het verwerken. Opeens viel mijn oog op een boek dat op het tafeltje naast de bank lag. Een boek geschreven door Louise Hay; “ Je kunt je leven helen’” Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen. Louise Hay beschrijft aandoeningen/ziekten van A tot Z. Hierin beschrijft ze de gedachtestromen die dit veroorzaken en de affirmatie (=bekrachtiging van nieuwe gedachtestromen) die je zou kunnen gebruiken om van deze gedachtestromen af te komen. Uiteindelijk een zelfhelend proces.                                                                                 Toen mijn zus thuis kwam, zat ik met dikke tranen te huilen. Het had mij zo geraakt, en het was zo herkenbaar !!! Vanaf dat moment besefte ik, dat je vanuit aanhoudende gedachtestromen ziekten kan ontwikkelen.                                                                                      Naar de buitenwereld toe was ik onderdeel van een "goed" gezin. Ik kwam zoals men dat kon zeggen uit een goed nest. Helaas was er binnen dit nest een toxische sfeer/energie. Mijn moeder had een narcistische persoonlijkheidsstoornis, wat binnen ons gezin heel bepalend was. Ik wil nu niet over mijn moeder oordelen, het was een stoornis. Dat wil zeggen dat zij er in feite niet veel aan kon doen. Dit is voor diegene die eraan lijdt meestal niet zwaar, wel voor zijn/haar omgeving. Door het boek kreeg ik inzicht in al die ziektes die ik al gehad had. Werkelijk na dat moment ben ik buiten mijn aangeboren aandoening vrijwel nooit meer ziek geweest.                           Maar nu ? Wat overkomt mij de afgelopen 1,5 jaar ? Dat houdt mij wel bezig. Waarom is lopen zo vermoeiend ? Waarom zijn mensen en hun gesprekken zo vermoeiend ? Wil ik niet vooruit ? Mensen zijn mijn spiegel, wil ik er niet naar kijken ? Voor sommige lezers misschien vergezocht, maar het is wel de manier waarop ik naar het leven kijk. Mijn hartritmestoornissen, het herseninfarct, volgens mijn eigen theorie betekent dat toch…..niet door willen gaan. Of heb ik deze tik nodig, zodat ik weer verderreikende vragen ga stellen, zoals ik nu in mijn Blog doe. Links om rechts om, ik merk dat dit mij helpt weer een stukje verder te komen in verwerking van het verleden. Veel is al verwerkt, maar nu voel ik dat er nog hier en daar wat is achtergebleven. Dat vind ik dan weer mooi aan het leven. Mooi dat er betekenis aan ziek zijn gegeven kan worden. Ik zeg niet dat ik dit had kunnen voorkomen, maar wel dat het iets vertelt over mij. Bereid zijn er op z’n minst naar te kijken zoals Louise Hay dat doet. Het betekent niet dat mensen die niet ziek worden, het beter doen dan ik. Nee, zij bewandelen een andere weg. Ik kies er voor om betekenis te geven aan alles wat mij overkomt.  Zonder licht geen schaduw en zonder duisternis geen licht.



30 maart 2025
dag 17
Wat doet angst met een mens ? Of wat doet rouwen met een mens ? Het werd mij duidelijk dat rouwen nooit zal ophouden, wel veranderden.  Michel werd 62 jaar en 117 dagen oud. Vanaf dat ik 62 jaar geworden ben, voel ik onrust. Natuurlijk is het onzin om dit te voelen, maar desalniettemin voel ik het toch. Het is heel wat dat ik dit durf op te schrijven. Dit jaar zal ik op 8 mei even oud worden als Michel. Zo idioot dat ik diep van binnen denk dat ik dat  niet ga redden. Wat is dat toch ? Waar komt dit vandaan ? Michel was een gezonde man, slank, sterk, atletisch, jong voor zijn leeftijd. Het is nooit in mij opgekomen dat juist hij zo jong en snel zou overlijden. In mijn gedachten zou hij een stuk ouder worden dan ik. Tegen mijn kinderen en omgeving roep ik altijd: “Ik word stokoud, want krakende wagens gaan het langst mee.” Hardop zeggen hoe onzeker ik nu ben over mijn mortaliteit, durf en wil ik niet. Nu heb ik het opgeschreven. Misschien volgt iemand mijn Blog en leest dit. Doodeng om aan deze gedachten energie te geven.               Doe ik gek ? Is dit stom ? Is het hypochondrisch ? Wat is het ? Gun ik mijzelf diep van binnen geen langer leven ? Voel ik me schuldig dat mijn kinderen het alleen met mij moeten doen ? Ik voel me verdrietig terwijl ik aan het schrijven ben. Is het weer een stukje verwerking ? Kan een mens het ooit helemaal verwerken ? Gewoon doorgaan met leven, lijkt simpel en er zit ook niets anders op. Toch verandert er wel degelijk iets. Het leven blijkt niet zo “gewoon” te zijn. Leven en dood blijft een mysterie. Je kunt er betekenis aan geven op een spirituele of religieuze manier. Aan het leven probeer ik betekenis te geven, door mijzelf te doorgronden. Kan ik meer liefde geven ? Meer liefde ontvangen ? Meer liefde zijn ? Hoe doe ik dat ? Met mijn liefdevolle gedachten ? Mijn lelijke gedachten ? Met mijn donkerste plek ? Wat doe ik ermee ? Hoe verander ik ? enz. Over het leven kan ik actief nadenken en proberen daar een vorm van sturing aan te geven. Sturing kan overigens wel een illusie zijn. Maar ja, laat mij even in deze illusie leven. De dood is een heel ander verhaal. Het overkomt je. Dan is het ineens voorbij, geen adem, geen hartslag. Je lichaam wordt koud.     Twee weken later werd ik uitgenodigd bij het crematorium, en liep ik een half uur later met een tas naar buiten. In die tas een koker met het as van m'n man. Hoe ik daar liep, zo onwerkelijk met die tas naar mijn auto. De dood, waar ben je ? Wat doe je ? Wat ? Hoe ? Wanneer ?



29 maart 2025
dag 16
Obsessief gedrag. Wat is dat ? In mijn ogen is dat iets wat je niet kunt loslaten, iets wat je voortdurend bezig houdt. Heel herkenbaar voor mij. Meestal als ik iets interessant vind, dan duik ik daar kop voor in. Normaal ben ik daar dan 24/7 mee bezig. Het kan weken, soms maanden en in het ergste geval jaren duren. Alles rond mij heen vervaagt en ik heb daar zelfs geen gevoel of empathie voor. Vreselijk als ik dit zo schrijf, maar helaas is het wel waar.  Mijn yoga-obsessie heeft jaren geduurd en heeft uiteindelijk een huwelijk gekost. Wel heeft het mij ook veel gegeven, zoals lichamelijk welbevinden en veel kennis over oosterse technieken en filosofie. Als mijn obsessie is uitgeraasd laat ik het los en kijk nooit meer om. Ook dit komt dan harteloos over. Mijn huidige man heeft een obsessie, dat is zijn lievelingssport squash. Ooit heeft hij zelf gesquasht, zijn jongens erin begeleid en later werd hij manager van het eredivisie team waar zijn zoon in speelt. Ook heeft hij een opleiding gedaan om scheidsrechter te kunnen zijn op grote toernooien. Een hobby zou je kunnen zeggen, maar zolang wij nu samen zijn kan ik het niet meer zien als een hobby. Voor een wedstrijd is hij letterlijk 3 dagen min of meer afwezig. Je kan aan zijn ogen zien dat hij je hoort maar niet luistert. Hij vertelt me vaak met een enorme omweg dat hij zich opgegeven heeft voor iets wat met squash te maken heeft. Dan loop ik me al dagen te ergeren omdat ik gedraai zie, maar er niet duidelijk uitkomt wat er gaande is. Zo zie je op dit vlak heel veel ergernissen vanuit mijn point of view.  En ja, ook hier weet ik natuurlijk dat dit iets zegt over mij ! Verdorie !!!         
Momenteel is het zwaar voor me om wat dan ook te ondernemen. Toch wil ik iedere dag naar buiten om letterlijk een frisse neus te halen. We wonen in Nederland dus het weer is er niet altijd naar om dit even te doen. Lopen is sowieso haast niet te doen op dit ogenblik, fietsen lukt mij gelukkig wel. Omdat mijn lichaam nog steeds falend is, heb ik ondersteuning nodig. Alleen op pad is nu dus echt nog geen optie. Vandaag is het lekker weer, blauwe lucht en een zonnetje. Ik verheug me op een fietstocht, maar mijn man zegt nu net  tegen mij dat hij naar zijn zoon gaat kijken en waarschijnlijk ook gaat scheidsen. Hij sluit zich direct af van mijn teleurstelling, en zegt : “ Als je honger hebt, staat er yoghurt in de koelkast.” “ Helaas, kan ik nog niet zeggen wanneer ik weer thuis kom, Doei .”  Uiterlijk kalm, maar vanbinnen laaiend zeg ik heel vilein: “ Nou ja, als ik dood neerval, weet ik dat je hier spijt van krijgt.” Hoe afgrijselijk ben ik !!! Echt waar, zo gemeen en infantiel, terwijl ik zelf als geen ander weet wat obsessief gedrag is. Zo zie je maar dat hoe vriendelijk ik ook denk te zijn er ook een jaloers monstertje in mij schuilt. Zou het jaloezie zijn ? Of is het een andere frustratie ? Niet gezien worden ? Niet gehoord worden ? Niet serieus genomen te worden ? Of hoop ik dat hij zijn eigen gedrag erkent en herkend ? Dan is mijn reactie niet de manier om ermee om te gaan. Laat ik daar duidelijk in zijn. Wat het ook is, waar het ook vandaan komt, het verdient geen schoonheidsprijs…..


28 maart 2025
dag 15
Vannacht viel ik in slaap met een vraag.  “Wat is geluk ?” Om eventueel in mijn Blog te bespreken maak ik dan een aantekening. Soms kan ik het gebruiken, een andere keer blijft het staan, om misschien ooit op terug te komen.                                                       Het is duidelijk dat ik nog steeds niet in volledige acceptatie ben van mijn falende lichaam. Met mijn aangeboren spierziekte kan ik goed omgaan, ondanks dat het een progressieve ziekte is. Er is volledige acceptatie, ook na iedere kleine achteruitgang. Nu is het onbekend, de manier waarop mijn lichaam reageert. Ik merk dat ik intern loop te schelden. “Annette, je bent nu echt een oude vrouw geworden.” “Ik ben nog nooit zo stijf geweest.” "Die vermoeidheid is killing.” Mopper, mopper, mopper. De auto van Ton was naar de APK-keuring, dus ik heb hem daar naartoe gebracht. Het was heel druk op de N3 toen ik terugreed. Op de radio in de auto staat de zender tegenwoordig op JOE. Muziek uit de jaren 70-80. Mijn jonge jaren. Terwijl ik zat mee te galmen voelde ik me jong !!! Een jaar of 20-25. Het is zo'n vreemde gewaarwording dat je lichaam misschien ouder wordt en zelfs kan aftakelen, maar van binnen ben ik nog hetzelfde als 40 jaar geleden. Nog net zo speels, net zo maf, net zo stout. Opeens bedacht ik me dat ik vannacht mijzelf die vraag stelde. "Wat is geluk?” Dit moment in mijn auto was puur geluk !!!  Die gouden momentjes. Het zien van de bloesem in de bomen en struiken, narcissen, voorjaar en  muziek. Voor mij is dat Geluk. Het feit dat ik het mag ervaren, ondanks mijn  tegenslagen, is ook Geluk. Kortom, nog steeds een gelukkig mens.


27  maart 2025
dag 14
Op televisie hoorde ik iemand zeggen; “Maak falen tot een vriend.” Dat kwam binnen bij mij en bleef ook hangen. Als iets binnenkomt dan vergeet ik dat vervolgens nooit meer. Èn zegt het vaak ook iets over mij.                                                                                                      Wat betekent falen voor mij ? Is fouten maken hetzelfde als falen ? Een fout maken is bijvoorbeeld een rekensom verkeerd uitrekenen of een taalfout maken. Als jong meisje had ik een enorme angst om fouten te maken. Op school was ik dan ook altijd de beste. Als ik mijn cijfer terug kreeg en het was bijvoorbeeld  een 8, dan huilde ik tranen met tuiten. Serieus !!! Door altijd minimaal een 9 te halen legde ik de lat zo hoog dat ik een enorme faalangst ontwikkelde. Rond mijn 20ste ben ik door middel van therapie daar voorgoed van verlost. Het gevoel: “Ik kan niet meer dan mijn best doen”, werd mijn credo. Dat is nooit meer veranderd. Ik maakte van deze faalangst mijn vriend. Toch heb ik nu een gevoel van falen. Heel hard trainen is wat ik gewend ben om te doen. Dat heeft mij al jaren geholpen om sterk te zijn ondanks mijn aandoening. Het gevoel alles aan te kunnen waar ik mijn zinnen op zet. Nu, lijkt trainen niet veel te helpen. Sterker nog, hoe harder ik train, hoe slechter het met me gaat. Voor mij de omgekeerde wereld. Faal ik mijn lichaam of faalt mijn lichaam mij ? Een herseninfarct, je voelt niets. Ineens heb je verlammingsverschijnselen. Je hebt helemaal niets zelf in de hand. Moet ik een vriend zijn van mijn lichaam of mijn lichaam van mij ? Als ik dit zo opschrijf, lijkt het me duidelijk dat ik vriend moet worden van mijn falende lichaam. Hoe doe ik dat ? Zelfs daar weet ik het antwoord op. Met beleid trainen, genoeg rust nemen. Tegen je bezoek zeggen dat ze een uurtje kunnen komen, langer echt niet. Ook niet iedere dag bezoek ontvangen. Zonder schaamte het zeggen en doen. Niet alleen een vriend zijn van je falende lichaam, maar ook van je falende gedachten. Is mijn lichaam fout, of zijn mijn gedachten fout ? Eigenlijk vind ik het woord "fout” fout !!!  Iets ontbreekt of iets mist of iets is niet gelukt. Een meer vriendelijke benadering dan het woord “fout". Het geeft ook aan dat je dat dan zou kunnen veranderen. Gewoon zeggen wat je wilt, en grenzen durven stellen. Ik hoef niet zielig over te komen. Het is de toon die de muziek maakt. Met andere woorden, vanaf nu weer een stapje terug nemen. Vertrouwen hebben dat ik op een gereduceerde manier beter revalideer dan hoe ik het tot nu toe heb gedaan.


26 maart 2025
dag 13
Mijn zoon kwam langs, altijd gezellig natuurlijk. Het gesprek ging over boosheid. Hijzelf was nooit boos maar wel verdrietig, zei hij. Hij nam mij als voorbeeld. Als jij boos wordt dan luister je nooit en dan ga ik gewoon weg. Mijn kinderen praten wel vaker over mijn boosheid. Het gekke is dat ik me niet kan heugen boos op ze geweest te zijn. Zij hebben herinneringen uit hun jeugd, hoe eng het is als ik boos wordt. Is het sowieso mogelijk te luisteren als je boos bent ? Volgens mij niet. Mijn kinderen kregen veel vrijheid, maar ze maakten met elkaar veel ruzie. Dat was iets waar ik niet tegen kon. Ook heb ik weinig geduld met zeuren. Nee is nee, en daar kom ik dan zelden op terug. Als ik vraag, wanneer was ik dan boos ? Waarom was ik boos ?  Dan komt er geen antwoord. Mijn man ging zich met het gesprek bemoeien en zei: "Ja, jij wordt gemeen als je boos bent.” “Nou wordt hij helemaal mooi !!!! ", dacht ik. Jullie doen alsof ik regelmatig boos ben ! Ik ben zelden boos. “Ja, dat is waar, maar jij zegt bikkelhard wat je denkt zonder te bedenken of dat een ander pijn doet.” Oooh, de heren zijn aan het projecteren ! Allerlei gedachten in mijn hoofd, hoe ik op de aantijgingen zou gaan reageren en of ik er op moet reageren. Hoe een gesprek dan zomaar ineens over mij gaat, daar word ik huilerig van. Daar zit ik dan met m'n goede gedrag, ineens in de vuurlinie van de heren. Mijn zoon heeft een relatie waar zo af en toe spanningen zijn en mijn man heeft zo af en toe last van zijn ego, zal ik maar zeggen. Ze besloten vandaag dit af te reageren op mij. Waarom word ik daar zo huilerig van ? Dat komt omdat het een rode draad in mijn leven is. Ergens de schuld van te krijgen terwijl ik er niet eens was of weet waar het over gaat. Mijn moeder was gespecialiseerd in het zo draaien dat een ander het gedaan had. Hier kan ik een voorbeeld van geven. Ooit probeerde ik mijn moeder uit te leggen wat mijn drijfveren waren om een relatie te beëindigen. Zij was het er niet mee eens en begon te huilen op een manier alsof haar iets ergs werd aangedaan. Ik vroeg ; “Ma, waarom doe je nu zo ?" Ze gilde: “Harry, Harry, help me.” Mijn vader kwam naar beneden en zei: "Klaar nu, er wordt niet meer over gesproken, geen van beiden.” Ik was het met hem eens. Hij ging naar de keuken om koffie te zetten. Mijn moeder ging zacht sissend verder met mij te beledigen. Ik zei op een gewone toon: "Ma we zouden erover ophouden." Ze gilde daarna weer : “Harry, Harry, ze doet het weer !!!” Mijn vader komt de kamer in en schopt mij letterlijk en figuurlijk de deur uit. Dit soort geintjes daar ben ik mee groot gebracht. Op het moment dat ik uit het niets word aangevallen, huilt mijn hart.  Op zo'n moment als vandaag gaat een PTSS-luikje open waardoor waarschijnlijk het gesprek harder bij mij binnenkomt dan dat de bedoeling is. Aannemend dat mijn zoon en man er niet op uit waren om mij pijn te doen. Mijn plan is om een heel jaar iedere dag te schrijven, dus het zal best een keer voorkomen dat ik boos ben en mij ook zo uit of gedraag. Dan ben ik benieuwd waar het vandaan komt en of ik dat zou kunnen veranderen. Dan is het voor mij in ieder geval duidelijker waarover we praten. Afwachten dus.


25 maart 2025
dag 12
Vandaag vertelde iemand dat mijn Blog niet altijd duidelijk is. Het is niet vanzelfsprekend wat ik bedoel. Laat mij het weten als je iets niet helemaal begrijpt .                                                                               Er is het afgelopen jaar lichamelijk veel gebeurd met mij. In mei 2024 waren Ton en ik in Engeland. We zijn door het zuiden van Engeland getrokken en genoten van de plekken waar de boeken over King Arthur en de Nevelen van Avalon zich afspelen. Een prachtig landschap met mooie kastelen en ruïnes.                             Mijn grote teen is 40 jaar geleden vastgezet met als doel dat ik meer in balans zou kunnen lopen. Veertig jaar geleden was hoogpolig tapijt in de mode. Al snel kwam ik erachter dat een teen die vaststaat en hoogpolig tapijt niet samengaat. Ik struikelde regelmatig over die teen en kon dan weer terug naar het ziekenhuis. Voortaan een gladde vloer was het antwoord. In Engeland heeft men overal nog tapijt liggen !!! Geen plavuizen, laminaat, hout of pvc-vloeren tegengekomen. Terwijl ik de douche uitstap, struikel ik met mijn teen over het hoogpolig tapijt in de badkamer. Nu voel ik het nog als ik eraan terugdenk. Mijn teen werd 2x zo dik en pimpelpaars/zwart. Het deed zo zeer dat de lol van m'n vakantie er wel af ging. Door mijn aandoening kan ik repeterende pijnen hebben. Net als een langspeelplaat met een kras, blijft de eerste pijn zich herhalen. Dit heeft ongeveer een half jaar geduurd. Werkelijk om gek van te worden. Het was zo erg dat ik niet op die voet kon staan. Al die tijd heb ik zittend doorgebracht. Door een half jaar nauwelijks beweging  te hebben gehad ben ik 20 kilogram aangekomen.                                                                                In de zomer kreeg ik een hartslag van 180 slagen per minuut. 's Nachts naar het ziekenhuis gebracht. Voor het eerst in een ambulance, dat vond ik dan wel weer spannend. In het ziekenhuis heeft zich deze hoge hartslag nog 6 uur lang aangehouden. Op het moment dat men de narcose voor de cardioversie wilde toedienen stopte het, en ging mijn hart weer normaal verder. Medicijnen om het hartritme te reguleren en Annette kon weer naar huis. In november 2024 liep ik nog steeds slecht door die grote teen die inmiddels weer was gaan ontsteken. In de keuken draai ik mezelf om en ….krak…..mijn knie verdraaid. Echo gemaakt , en jawel, meniscus is kapot. Pijnlijk, maar men opereert dit alleen nog maar als de knie erdoor op slot is gegaan. Zo veel mogelijk ontlasten en met geduld (waarschijnlijk een half jaar tot jaar) afwachten tot het zich hopelijk herstelt. Verdorie, dat kan er ook nog wel bij !!! Ondertussen is die teen behoorlijk gaan ontsteken. Er alleen naar kijken doet bij wijze van spreken al zeer. Echt, verschrikkelijk !!! Heel wat keren mee naar de dokter geweest. Helaas, zien die het ook niet zitten iets met die teen te doen. Ontlasten en afwachten……. Hoe kom ik dan van mijn kilo's af ? Dat werd ook een punt van grote zorgen voor mij. En dan……..22 januari 2025, een herseninfarct. Wat een pech. In het ziekenhuis kon ik niet meer de ernst hiervan inzien. Het zit al een jaar lang tegen, dit kan er dan ook wel bij. Er ontstaat bij mij dan een soort onverschilligheid en tegelijkertijd een krachtmeting. Zoiets van oké universum kom maar op. Erop of eronder. Fysio, trainen en rusten, dus breng ik veel tijd door op mijn bed. Er wordt tegen mij gezegd dat we over een jaar kunnen zien of er restverschijnselen zijn na dit infarct. Al met al moet alles met geduld genezen. Volgens mijn man ben ik inmiddels de geduldigste vrouw van Papendrecht en omstreken. Een jaar iedere dag schrijven was mijn idee om niet alleen fysiek te herstellen maar ook mentaal.


24 maart 2025
dag 11
Vandaag had ik een moeilijke dag. Gisteren heb ik gewandeld achter de rollator met Ton en de hondjes in de Betuwe. Voor mijn revalidatie is de rollator wel ideaal, ik kan rechtop lopen en uitrusten als dat nodig is. Het was heel vermoeiend. Vannacht heb ik daardoor slecht geslapen. Vanmorgen heb ik de fysiotherapie voor mijn revalidatie afgebeld. De hele dag op mijn bed doorgebracht. Ben ik een slappeling ? Geef ik te snel op ? Of is het juist goed om mijn grenzen aan te geven en te respecteren ? In ieder geval voelde ik me een hele poos schuldig en een loser. 
Toevallig schreef iemand mij eergisteren dat zij haar pech niet altijd kan omarmen. Mijn antwoord daarop was: "Jôh, ik kan het ook niet altijd omarmen !!!!” “Gelukkig zijn we mens." "Het niet omarmen is een emotie, een proces." “ Dat mag je jezelf toestaan, kracht zit hem ook in kwetsbaarheid.”
Het was zo'n dag waarin ik moeite had om de nasleep van mijn infarct te omarmen. Anders dan vroeger durf ik me deze "zwakte” wel toe te staan. Het feit dat ik het nog "zwakte” noem, laat zien dat ik het nog niet helemaal heb omarmd, maar dat ik besluit niet stoer door te gaan is al een stap vooruit. Waarom wil ik snel vooruitgang boeken ? Heb ik het moeilijk met het beeld van een vrouw achter een rollator ? Waarom voelt het zo frustrerend ? Vergelijk ik mezelf met de oudere mensen die mij vlot voorbij lopen ? Ben ik jaloers ?                                                                                 Mijn innerlijke gevecht geeft geen duidelijke richting aan wat ik nu het moeilijkste vind. Aan de andere kant geniet ik ook van de natuur, de hondjes en het lekkere weer. De zon op mijn gezicht, ontluikende bloesem. Ik ben trots op mezelf dat ik deze wandeling onderneem. Dat dus ook allemaal. Ambivalente gevoelens, waar ik nog niet echt uit ben. De dag erna (vandaag dus) totaal uitgevloerd. Er is vandaag ook geen wil om dit te doorgronden. Naar mijn lichaam luisteren, niets doen op bed, filmpjes kijken en regelmatig wegdoezelen. Morgen weer een dag ! Zo kan en mag het dus ook . 


23 maart 2025
dag 10
De manier waarop ik schrijf, beroert me echt. De opdracht aan mezelf was om zo eerlijk mogelijk naar mezelf te kijken. Inmiddels vind ik mezelf echt wel een goed mens, althans dat is wat ik probeer te zijn. Mijn reacties verschillen vaak van mijn omgeving. Heb ik inderdaad geen inlevingsvermogen ? Ben ik een koude kikker ? Heb ik een narcistische persoonlijkheid ? Ga ik voorbij aan gevoelens van anderen ? Doet het mij niets ? Na het stukje van gisteren zit ik daar echt mee. Hoe werkt inlevingsvermogen ? Wat ik weet is dat ik vaak begrijp wat een ander voelt, en ook waarom dit is. Volgens mij ben ik zelfs erg goed in het doorzien van emoties van anderen. Daarbij denk ik vaak zelfs te weten waar het op dat moment vandaan komt. Dit BEGRIP is er wel degelijk. Ik denk dat ik dan eerst voor mezelf moet definiëren wat inlevingsvermogen is. Wanneer ik dit opzoek op internet, staat er het volgende ; “ Empathisch vermogen of empathie is de kwaliteit om de gevoelens van anderen aan te voelen. Inlevingsvermogen gaat een stapje verder, dat is het aanvoelen of inleven van andermans gevoelens maar ook het begrijpen van de belangen, wensen of behoeften van de ander.” Okay, kom ik nu veel verder na dit opgezocht te hebben ? Nog niet echt. Of misschien ? Voel ik de gevoelens van anderen aan ? Het antwoord daarop is, ja. Begrijp ik de belangen, wensen of behoeften van een ander ? Ook hierop is het antwoord, ja. Waar schort het dan aan ? Volgens mij, ….ik kan het  mis hebben hoor, heeft het te maken met mijn eigen emoties. Ik herken en erken de emoties van de ander, maar mijn reactie erop heeft te maken in hoeverre ik dit zelf al heb doorleefd. Heb ik dit gevoel of deze emotie zelf al helemaal doorleefd, dan toon ik geen emoties. Heb ik dit gevoel of deze emotie zelf nog niet helemaal doorleefd, dan toon ik ook emoties. Misschien verwacht de ander die een emotie heeft dat ik dan duidelijk laat zien met zijn/haar emoties mee te gaan. Dat vind ik moeilijk. Moet ik dan een spel spelen ? Ervaar ik dat spel als oneerlijk ? Hoe toon ik me dan begaan te zijn met de emotie van een ander ? Speel ik dit dan mee ? Of is er een andere manier om ermee om te gaan ? Hmmm moeilijk, moeilijk, moeilijk. Door te zeggen ; “Ik snap waar je doorheen gaat.” Ook dit wordt me niet altijd in dank afgenomen. Begrijpelijk, want wanneer je in een emotie zit, ervaar je dit als iets uniek van jezelf. Hoe zou een ander dan kunnen snappen waar je zit met je emoties ?  Door te zeggen; “Wat vreselijk voor je. “  Daar krijg ik eerlijk gezegd zelf de kriebels van. Ik zou niet iemand zo snel op die manier benaderen. Waarom krijg ik daar de kriebels van ? Dat is wel een interessante vraag. Gelukkig kan ik vandaag constateren wel wat empathie en inlevingsvermogen te hebben. Het is mijn houding in deze die om verandering vraagt.


22 maart 2025
dag 9
Er wordt mij gevraagd of ik een post wil weghalen. Ondanks het feit dat ik geen namen gebruik, voelt het kennelijk nog te pijnlijk om het in mijn blog te zien staan. Natuurlijk doe ik dat. Fysiek voel ik een schrikreactie en een soort kramp in de borststreek. Vervolgens blijft dit nog uren hangen. Wat is het dat als iemand mij vertelt,” ik ben ongeneeslijk ziek”, ik daar geen reactie bij voel. En bij de vraag wil je die post weghalen wel ? Die fysieke reactie is volgens mij angst. Waar ben ik dan bang voor ? Ben ik bang voor fouten ? Nee, eerlijk gezegd niet. Toen ik jong was zeker wel, maar ik weet dat ik dat rond mijn 20ste levensjaar voorgoed van mij heb afgeschud. Het feit dat ik vanaf dat moment besloot fouten te mogen en kunnen maken, is er veel stress van me afgevallen en voel ik me heel rustig. Dat is het dus niet. Waar ben ik dan wel bang voor ? Ik ben bang om iemand te kwetsen. Duidelijk zeggen waar het op staat, is zonder meer kenmerkend aan mij. Altijd al zeg ik duidelijk op het botte af wat ik vind als men daarom vraagt. Het woord diplomatiek komt daar dan niet aan te pas. Zo weet ik dat ik daar op beoordeeld en veroordeeld wordt. Boos kan ik zijn, natuurlijk, maar ik heb werkelijk nog nooit bewust iemand pijn willen doen. Toch weet ik dat ik, zonder me daarvan bewust te zijn geweest, dat wel gedaan heb. Waarschijnlijk heeft dat er ooit zo diep bij me ingehakt dat ik nu direct pijn ervaar bij de gedachte iemand te hebben gekwetst. Wanneer en hoe dat is geweest weet ik niet, maar het kan niet anders dan zoiets zijn. Wat ik wel weet is dat ik enorm kan schrikken als iemand mij tot de orde roept. Een beklemd gevoel op de borst, dat als ik pech heb soms dagen blijft hangen. Nu ik dit schrijf voel ik dat er dan ook een gevoel van schaamte is. Schaamte waarvoor ? Ik denk dat ik me vaak schaam omdat ik niet altijd kan invoelen hoe  moeilijk iemand het heeft. Als een soort stoomwals ga ik aan de gevoelens van die persoon voorbij . Natuurlijk wil ik dat niet !!! Kennelijk is mijn inlevingsvermogen niet zo groot. Als ik geconfronteerd wordt met mijn acties, dan schrik ik en komt daarna schaamte. Alles waar ik over schrijf weet ik al zo lang. Het is de manier waarop ik in het leven sta, maar nu ik mijn zelfreflectie op papier zet, komt het heel dichtbij en veel directer bij me binnen.


21 maart 2025
dag 8
Mijn jongste dochter Moira is een intelligente en creatieve vrouw. Zij bewandelt letterlijk de niet geëffende paden. Net als haar moeder in haar jonge jaren een mooi, maar blazend katje. En net als haar vader in haar hart een zwerver. Echt een plaatje om te zien, maar vaak moeilijk voor zichzelf en de mensen om haar heen. Als moeder doet het soms pijn om dat te zien. In het verleden reageerde ik ook vaak vanuit mijn eigen pijn op haar. Je kunt dan wel nagaan hoe explosief dat was. Je zou het een moeizame relatie kunnen noemen. Van alle kinderen lijkt zij het meest op mij. Dat is het laatste wat een kind meestal wil horen. Zelf ging ik als 14 jarig meisje alleen naar Zuid Frankrijk. Mijn ouders hielden mij niet tegen. In die tijd had men ontdekt dat ik een neurologische ziekte had, ze noemden het toen “het Syndroom van Roussy Levi.” Het idee was dat ik niet echt oud zou worden. Eigenlijk wist men toen niet wat de uitkomst zou zijn. Nu weet men meer, maar nog steeds niet veel. Er zijn nog steeds te weinig mensen met deze aandoening om daar onderzoek naar te doen. Dat is duidelijk te duur. Mijn besluit stond toen vast. Ik wilde zoveel mogelijk gaan meemaken in mijn waarschijnlijk korte leven. Mijn ouders hebben mij veel trauma's bezorgd, maar hierin lieten zij mij vrij. Waar ik zin in had, deed ik gewoon. (Hier is hij weer ! Ik doe wat ik zelf wil.) Mijn strenge vader, waardeerde de manier waarop ik rustig nadacht over de stappen die ik nam. Ook ging ik vriendelijk tegen hem in, als hij mij iets wilde verbieden. Ik kon recht lullen wat krom was, voor hem leek het dan dat er geen speld tussen te krijgen was. In die tijd was ik ook niet vies van een leugentje om bestwil. Ook hield ik van zwerven, avonturen en alleen zijn. Wat ik al heel jong leerde, dat wanneer iets heel eng leek en ik het uiteindelijk toch deed, het allemaal wel meeviel. Zo weet ik dat je het beste gewoon in het diepe kunt springen, en merkt dat je toch kunt zwemmen. Hoe vaker je dit doet, des te makkelijker wordt het. Steeds minder angsten in je leven.  Moira bewonder ik om de eenvoud waarin ze durft te leven en haar moed om werkelijk hele onbekende wegen te bewandelen. Zo ging ze zonder geld op zak naar Japan. Ze heeft daar anderhalf jaar vertoeft, veel gezien en meegemaakt. Ze was in Tasmanië, Indonesië en Taiwan. Overal heeft ze gewerkt, gehiked, de locals leren kennen met hun gewoontes en tradities. Vrienden gemaakt. Heel bijzonder allemaal. Ze kwam terug naar Nederland na een voor haar turbulente tijd. Ook zij ging op onderzoek uit. Gelukkig vallen voor Moira nu wel stukken op hun plaats, wat natuurlijk wel weer fijn is en zelfs bevrijdend. Ook voor mij werd het één en ander duidelijk. Hoe ga ik als moeder met haar om ?  Hoe kan ik een volwassen vrouw bijstaan ? Kan ik advies geven, of juist niet ? Ze lijkt op mij, maar ze IS een uniek ander persoon. Mensen reageren soms geschokt op moeilijke ervaringen. Helaas, moet ik toegeven dit niet echt te voelen. Op zich voel ik heel vaak niet het drama wat achter iets schuilt. Heb ik geen gevoel ? Heb ik geen empathie ? Hou ik niet van mijn naasten ? Hou ik  niet van mezelf ? Wat is dat toch ? Eerlijk gezegd voel ik mezelf zo af en toe net een alien. IK VOEL HET NIET. Letterlijk en figuurlijk niet. Wel worstel ik altijd met mezelf hoe ik een gesprek aan kan gaan met Moira. Bang dat ze het verkeerd oppakt, of bang dat ik zelf in mijn oude pijnen beland. Hoe dan ook, ik toon niet veel emoties, maar ik ben diep van binnen wel een betrokken moeder. Serieus, ik zou letterlijk door het vuur gaan voor mijn kinderen. Alleen emoties tonen en uiterlijk liefde geven is moeilijk voor me. Hoe kan ik dit veranderen ? Zou mij dat lukken ? En, wil ik dat ? Mensen aanraken, of aangeraakt worden (op mijn partner na) vind ik niet fijn. Inmiddels is Moira in Spanje en probeert ze daar richting te geven aan haar leven. Hoe ze geld kan verdienen, hoe ze ook nog kan zijn waar ze wil zijn en doen wat ze wil doen. Mijn overtuiging is dat het haar lukt om een leven neer te zetten zoals zij dat voor ogen heeft. Ik ben echt een bewonderaar van een bijzonder mens.


20 maart 2025
dag 7
Thuis uit het ziekenhuis gekomen, lag ik veel in bed in verband met mijn vermoeidheid. Mijn sterfelijkheid voelen, maakte veel gedachten los bij mij. De patiënten, maar ook het personeel hadden een indruk bij mij achtergelaten. De patiënten zoals ik al eerder zei, kwamen zo verloren en zielig over. De verpleging leek onbeleefd en ongeïnteresseerd. Op de Stroke Unit wordt je om de paar uur wakker gemaakt om wat metingen te verrichten. In de tussentijd is er weer ander/nieuw personeel gekomen. Je wordt wakker gemaakt, direct beginnen ze aan je te rukken en plukken zonder een woord tegen je te zeggen. Je verwacht minimaal dat iemand je zachtjes wakker schudt en zegt ; “Hallo mevrouw, ik heet Anneke en ik ga even uw bloeddruk meten."  Zoiets lijkt mij beleefd en humaan. Helaas zonder een woord te zeggen en geen enkel contact te maken met mij werden er verrichtingen gedaan. Zover ik weet heb ik vijf verpleegkundigen aan mijn bed gehad, slechts één heeft zich voorgesteld. Bij de evaluatie van mijn ontslag heb ik dit wel even genoemd in de hoop dat hier over nagedacht wordt. Mensen voelen zich al hulpeloos en worden dan ook nog op die manier behandeld alsof ze levenloze poppen zijn.
Veel afleveringen van  “Tussen Kunst en Kitsch" heb ik gekeken terwijl ik in bed aan het herstellen was.  Het idee ontstond om maskers te gaan tekenen met veel spirituele betekenissen. Gedachten spelen door mijn hoofd zoals….. 
 “ Wat maakt dat verpleging niet meer begaan lijkt ?” “Als de patiënten onbespied waren, was het anders wanneer een arts langs kwam, ook weer anders toen er visite kwam.”                   
Ik zie mensen om mij heen, die hun relatie een liefdesrelatie noemen. Daar zet ik zo af en toe mijn vraagtekens bij. "Welk masker dragen ze, en waarom ?” Nou ja, allerlei dingen waardoor ik op het idee kwam om te beginnen aan dit schilderij.
Ook de betekenissen van de dieren, bloemen enz. zijn van belang om iets te kunnen zeggen over het masker.
Blijkt bijvoorbeeld dat vogels verwijzen naar seks en zaken daar omtrent. Een vogel op de rand van zijn kooitje met het deurtje open, betekent dat deze dame nog maar net haar maagdelijkheid heeft verloren. Tegelijkertijd dienen vogels als bruggenbouwers tussen de hemelse en de aardse werelden. Ze brengen boodschappen van boven naar ons toe. Deze gevleugelde wezens symboliseren lucht, communicatie en verbinding.De pauw symboliseert het ontwaken. Het is een metafoor die spreekt over het ego dat doodgaat, en het geboren worden in een nieuw leven van bewustzijn, spiritualiteit en verlichting. Ook wordt de pauw in verband gebracht met de feniks die uit de as herrijst. Het is een kleurrijk symbool van transformatie.
In de liefde zijn Vissen (het sterrenbeeld) vaak op zoek naar een diepe, spirituele verbinding met hun partner. Ze zijn vaak romantisch en trouw en willen een relatie die gebaseerd is op vertrouwen en emotionele intimiteit. Soms kan dit echter leiden tot een gebrek aan realistische verwachtingen en teleurstelling in de liefde. De Vissen is het spirituele teken bij uitstek, omdat ze werkelijk meer voelen dan anderen. Hun intuïtie is vlijmscherp en ze zijn heel gevoelig voor sferen. Hun empathisch vermogen is groot, als ook hun opofferingsgezindheid. Mensen kunnen rekenen op hun begrip en mededogen. De beginletters van Jezus Christus, Zoon van God en Redder vormen in het Grieks dus het woord ICHTHUS = VIS. Dit vormde aanleiding voor vroege christenen om een vis als geheim teken te gebruiken in de periode dat het vroege christendom ondergronds moest gaan vanwege de christenvervolgingen in het Romeinse Rijk. De vis was of is symbool voor de godin Freya in de Noorse en Germaanse mythologie; vrede, harmonie, opmerkingsgave, geduld en gezonde vruchtbaarheid in de astrologie.
Een salamander staat voor vernieuwing, regeneratie, wedergeboorte en groei. Wat symboliseert een salamander in de Bijbel? De salamander wordt ook gebruikt om de vlammen te symboliseren, waar hij doorheen gaat, en is dus een symbool van vuur, verleiding en brandend verlangen . Hij werd beschouwd als de "koning van vuur" en was als zodanig representatief voor Christus die zou dopen met de vlammen van de Heilige Geest.
Bloemen zijn voeding voor de ziel. Al sinds de oudheid worden bloemen en planten, bomen en vruchten gebruikt om een ander op een subtiele wijze iets duidelijk te maken. Een vorm van non-verbale communicatie is zo geschreven. Wel een van de bekendste voorbeelden is de rode roos, als teken dat je van de ontvanger houdt. Er zijn echter talloze, andere bloemen en andere gewassen die een even grote symbolische waarde vertegenwoordigen. In de Middeleeuwen, maar ook al in de perioden daarvoor, werd veel waarde gehecht aan symboliek. In de huidige tijd dreigt, mede door moderne communicatiemiddelen, het gebruik van die symboliek verloren te gaan, wat het veel onpersoonlijker lijkt te maken.
Religieuze en spirituele tradities .
In het christendom wordt de roos vaak geassocieerd met de Maagd Maria en symboliseert de zuiverheid en goddelijke liefde. In de islamitische traditie wordt de roos gezien als een symbool van het paradijs en de schoonheid van de schepping. De roos wordt vaak gezien als een symbool van de vereniging tussen de goddelijke vrouwelijke en mannelijke energieën . De zachte bloemblaadjes vertegenwoordigen de verzorgende en meelevende aspecten van het vrouwelijke, terwijl de stevige stengel en doornen de kracht en bescherming symboliseren die geassocieerd worden met het mannelijke. Roos, de bloem van de liefde met zijn doornen. De Doornen symboliseren dat de liefde niet altijd over rozen gaat…….De roos, met zijn doornen, spreekt tot de zintuigen van geur, zicht en aanraking, en is niet beperkt tot één geslacht. In post-Bijbelse Joodse bronnen symboliseert de roos vaak het volk van Israël, terwijl de doornen vijandige naties symboliseren .Bij de symboliek van de roos hoort spirituele bloei, bloei die je bereikt als je een bepaalde mate van spirituele ontwikkeling doorgemaakt hebt. En daar is het een prachtige bloem voor: ze ziet er mooi uit, ze ruikt lekker en ze heeft vele lagen. Maar bij de roos hoort ook de symboliek van de Doornen. Een symboliek waar niet veel over gesproken wordt. De weg naar spirituele groei kun je zien als de weg omhoog langs de steel. En aan die steel zitten de doornen en elke doorn staat voor angst, oude pijn, een beperkende overtuiging, twijfel of boosheid. Voor “zo hoort het” of juist “dat hoort toch niet”. Voor (zelf-)oordeel en de pijn van dualiteit. En om spiritueel te kunnen groeien, zullen wij de doornen moeten accepteren, zullen we uit onze comfortzone moeten stappen, voordat we verder kunnen. En na elke doorn voelen we ons lichter, want elke keer zijn we een stukje ballast van ons ego kwijt. Mijn ervaring is dat elke doorn mijn leven verrijkt heeft, mijn liefde, geluk en compassie vergroot heeft. En de ene doorn is lastiger dan de andere. Ik denk dat ik over sommige doornen zelfs jaren gedaan heb. En andere zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, alleen maar door ze te erkennen. Is spirituele ontwikkeling dan allemaal kommer en kwel? Nee, gelukkig niet. Er zitten doornen op de steel, maar er zijn ook hele stukken gladde steel, waar de groei plezierig is, waar we voluit kunnen genieten. De traditie van het dragen van maskers lijkt uit de 13e eeuw te stammen. Door de eeuwen heen vermomden de Venetianen zich met maskers wanneer ze dat nodig vonden. Het stelde hen in staat om te ontsnappen aan de rigide regels van de klassen hiërarchie . Alle klassen konden zich vermengen, mannen konden vrouwen zijn, vrouwen konden mannen zijn. Het populairste Venetiaanse Masker met zijn herkenbare witte, volledige gezichtsbedekking en prominente kin, bood het de drager niet alleen anonimiteit, maar ook de mogelijkheid om te eten en te drinken zonder het masker af te nemen. Dit masker was een symbool van gelijkheid en sociale bevrijding.
Zo zie je maar een masker is niet zomaar een masker !!!! Veel symboliek en spiritualiteit gaat schuil in het masker en waarschijnlijk ook voor diegene die hem draagt. Gaandeweg tijdens het tekenen bedacht ik me het volgende. Waarom stel ik mijzelf de vraag over wat ik zie bij anderen ? Projecteer ik niet alles wat in mijzelf leeft ? Jeetje, zijn dit mijn eigen maskers ? En, oh, jee, ook nog 11 maskers !!! Ik ben op de elfde geboren !!! Wat betekent 11 ook alweer ? Het is een meestergetal , 11, 22 en 33. De invloed van een Meestergetal is veel krachtiger en gedurende het hele leven. Het meestergetal 11 wordt gezien als het getal van Uranus, de grote hervormer en oorspronkelijk denker die sterk gericht is op gelijkwaardigheid. De 11-kracht is een kracht waarmee zaken 'ondersteboven' kunnen worden gekeerd om meer gelijkwaardigheid te realiseren. Al met al, na 22 januari 2025 waarop ik een herseninfarct kreeg, kom ik nu een spirituele betekenis/groei in mijzelf tegen, die er spontaan is uitgerold. Ik ben een dankbaar mens.
(zie hieronder het schilderij ..."Maskers", dat overigens nog niet af is)


19 maart 2025
dag 6
DOEN WAT IK WIL. Jeetje, dat is nogal wat. Er zijn momenten dat dit niet gaat natuurlijk. Toch, als ik terugkijk op mijn leven, is dit iets wat ik zeg zolang als ik me kan herinneren. Als driejarig meisje wilde mijn vader dat ik U tegen hem zei. Als enige en jongste van het gezin weigerde ik dit. We kwamen tot een overeenkomst, ik ging GIJ zeggen. Klinkt heel grappig natuurlijk, maar  toen had ik al niet het gevoel om zonder meer te doen wat een ander zegt. “U” is een woord waar ik een zekere afstand bij voel. Mensen die mij nog uit mijn vroege kindertijd kennen, vinden/vonden mij een kattig, bijterig meisje. Van mijn ouders weet ik dat ik altijd gehoorzaam was. Thuis was ik zo rustig en gehoorzaam, dat men vaak vergat dat ik er überhaupt was !!! Nu nog doe ik niets wat niet mag. Mijn man moet er enorm om lachen dat ik niet sjoemel met regeltjes. Ook al ben ik het niet eens met een wet of regel, ik zal altijd doen wat men verwacht. Druist het tegen mijn morele kompas in, dan doe ik het gewoon niet. Dus aan de ene kant ben ik een “brave” burger en aan de andere kant doe ik wat ik zelf wil. Hoe zit dat nu ? Terwijl ik dit schrijf, herinner ik me de eerste vakantie met mijn huidige man Ton. We zijn op vakantie en we rijden op de periferie van Parijs. Ik zit zelf achter het stuur. De Tomtom gaf allerlei files aan en Ton zat te klooien met die Tomtom om de beste weg te vinden. Toen was ik nog maar net verliefd en had mijn rose bril op, ik vond dit grappig. (Nu raak ik vaak geïrriteerd als hij aan die Tomtom zit. Ja, ik weet het, dat zegt wat over mij.) Opeens roept Ton; “Hier moet je afslaan !” Vervolgens rij ik door om de volgende afslag te nemen. Naast me zie ik een man met een vuurrood hoofd.                       "Ben je nu boos ?", vraag ik verbaasd.
"Nee. ", zei hij boos. "Nou, je ziet er anders wel zo uit, jammer hoor.” "Nou ja, waarom luister je niet naar mij?” "Ton, ik luister alleen maar naar iemand als ik het gevoel heb dat het zinnig is wat hij/zij zegt." "Klinkt het in mijn oren niet zinnig, dan doe ik het niet.” 
Hilarisch was dit. Het was de aanzet van onze relatie, en we hebben later daar ook vaak naar gerefereerd en erom gelachen. Op de één of andere manier vertrouw ik het meest op mijn eigen kompas. Natuurlijk wil ik iemand niet voor het hoofd stoten, maar ik sta toch echt zelf aan het stuur van mijn leven. Hoe komt dat ? In dit geval weet ik waar het vandaan komt. Middels een EMDR jaren geleden bij een psychotherapeut kwam dit naar voren. Als driejarig meisje, was ik getuige van de oneerlijke praktijken van mijn moeder. Deze praktijken zijn jarenlang zo doorgegaan.  Op dat moment besloot ik haar nooit meer te geloven. Dit heeft zich uitgebreid naar een algemeen wantrouwen in mensen. Waarschijnlijk komt daar ook dat bijterige vandaan. Als je jeugdfoto's ziet van mij dan zie je de ogen van een kat in het nauw. Verdrietig wordt ik ervan, zelfs als ik er nu nog naar kijk. Van één mens kan ik op aan, en dat ben ikzelf. Zo zie je maar hoe conditioneringen doorwerken. DOEN WAT IK WIL en DE REGELS BRAAF VOLGEN, gaan door deze ervaringen hand in hand.


18 maart 2025 
dag 5
Allereerst wil ik de mensen bedanken die ervoor kiezen om mij via whatsapp te benaderen. Het maakt niet uit hoe het mij bereikt. Het zet me aan het nadenken, hoe ga ik daar mee om ? Of ken ik dit überhaupt ? In ieder geval ervaren zij redenen om dit niet via de BLOG-website te doen. 
Eén zegt: "Ik wil niet in een praatgroep.” De ander zegt ; “Ik hou niet van clubjes, of vaste sportmomenten.” "Lachend wordt er ook aangegeven…." "Ik zou kunnen zoeken waarom."
Precies, dat is een keuze ! Je hoeft niet te veranderen, alleen als je dat wilt om wat voor reden dan ook. Nu wil het geval dat ik ook niet van praatgroepen, clubjes en vaste momenten houd. Maar ik heb mij via deze BLOG gecommitteerd om zo veel mogelijk te gaan kijken waarom ik doe wat ik doe. Wat staat mij tegen ? Waarom ? Ik kan vertellen wat voor gevoel het mij geeft. Ooit adviseerde mijn huisarts mij om naar een praatgroep te gaan voor MS-patiënten. Destijds kon ik geen richting geven aan mijn handicap. Dus ik ging naar deze club met  mede-lotgenoten. Het viel me op dat het alleen maar dames waren. Na het voorstel-rondje kwam de eerste vraag. Ben je getrouwd ? Het antwoord was , ja. "Ooh, dat duurt niet lang meer hoor !” De dames gingen zonder vragen helemaal los over hoe hun partners hen niet begrepen en dat het bij een ieder tot een scheiding heeft geleid. Deze kennismaking was voor mij direct de laatste kennismaking. Zoveel negativiteit !!! Destijds was ik nog getrouwd met mijn eerste man. Ja, ja, ik ben inderdaad gescheiden, maar helemaal niet om deze reden. Mijn man en ik gingen heel soepel om met mijn aandoening. Nee, ik heb werkelijk nooit een verschil ervaren tussen voor de tijd van uiterlijk een handicap hebben of erna. Eigenlijk heb ik nooit moeilijkheden ervaren rond mij heen. Men stapt makkelijk achter de rolstoel om mij door de wereld heen te duwen. Wat ik er wel aan over hield was een allergie voor praatgroepjes.Op de universiteit werd ik gevraagd om te spreken op een congres voor de “gehandicapte student”. Dat klinkt goed, dacht ik. Het bleek een congres te zijn waar alleen maar gehandicapte studenten naartoe zouden gaan, kwam ik later achter. Ik heb de organisatie gebeld en bedankt. Ik vertelde hen dat ik in een wereld leef met valide mensen om mij heen. Zelden kom ik iemand tegen met een handicap. Voor mij is het belangrijk dat er bij valide mensen een bewustzijn gecreëerd wordt over de invalide mens. Hoe ga je daarmee om ? Hoe benader je zo iemand ? Of juist niet ? Vind je het ongemakkelijk ? Zo ja, waarom ? enz. Weer was er een allergie bij mij geboren. Waarom worden invalide mensen door valide mensen in een hokje geplaatst ?  Zijn we niet allemaal mensen ? Dat is wat ik wil uitstralen…..MENS ZIJN ! Als kind was ik "lomp”. Men wist toen nog niet dat ik een neurologische aandoening had. Als de woonkamer vol zat met mensen dan struikelde ik of stootte iets om. Er werd dan (uit)gelachen en gezegd dat ik weer eens lomp deed. Iedere verjaardag of feestje had ik van tevoren buikpijn. Dit heb ik jaren zo ervaren. Tijdens mijn adolescentie heb ik dit gevoel van mij af kunnen gooien. Je mag wel zeggen dat ik mijn wilde haren heb geleefd. Gelukkig wel. Toch ben ik, ongeveer na m'n 50ste jaar, weer meer geworden zoals ik mezelf als kind  voelde. Echt zenuwachtig ben ik niet maar ik hou niet van een huis vol mensen. Als ik even kan probeer ik dat te vermijden. Iedere samenkomst met meerdere mensen probeer ik uit de weg te gaan. Het is duidelijk dat conditioneringen wat met mijn gedrag hebben gedaan. Wanneer iemand mij vertelt dat zij niet van een praatgroep of een ander soort club houden, dan begrijp ik dat volkomen. Wil ik dit veranderen ? Wanneer ik een negatieve emotie voel, zoals irritatie of zelfs boosheid, wil ik dat dan veranderen ? Direct vraag ik mezelf dan af, waarom reageer ik zo ? Is dat nodig ? Kan het ook  anders ? Wat zegt het over mij ? Maar….het niet in een groep willen verkeren is voor mij niet iets wat ik zou willen veranderen. De emotie die ik dan voel is meestal weerzin. Gek genoeg is dat meestal een emotie die ik serieus neem. Als ik dit voel, dan moet ik daar naar luisteren. Annetje is dat zo ???? Ben ik er niet erg goed in om alles wat krom is recht te breien ? Wat gebeurt er met me als ik eens door die weerzin heen ga ? Dan nog de vaste momenten. Ook dat is zoiets vreemds. Het geeft normaal gesproken structuur en rust. Toch voel ik me vaak gevangen of gegijzeld door vaste momenten. Niet kunnen doen wat ik wil. Dat klinkt heel verwend, vind ik. Vooral als ik dit zo opschrijf. DOEN WAT IK WIL. Wow, dat is nogal een egocentrische quote !!! Daar wil ik morgen op doorgaan.


17 maart 2025
dag 4
Gisteren krijg ik via whatsapp een reactie over het optimisme dat je terugziet in mijn BLOG. Dit is iemand die veel heeft meegemaakt en ook heel sterk, een regelrechte kanjer. 
Zij zegt: “Met optimisme kom je er ook niet." Ik heb gezien dat optimistische mensen toch overlijden en bij mij komt er ook steeds weer iets bij. En mensen zeggen dan ……..”ach jij bent zo optimistisch het komt wel goed met je.””
En ja, hoe ga je daar mee om ? Ten eerste denk ik dat optimisme niet per se helpt om te genezen, maar je helpt met hoe je reageert op het “slechte” nieuws. Dat is een groot verschil. Optimisme met de gedachte dat je daardoor als een wonder zou kunnen genezen is hoogst onwaarschijnlijk. Sterker nog onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die na slecht nieuws heel erg depressief werden én mensen die ineens super positief erin gingen staan, significant korter te leven hadden dan mensen die het realistisch bekeken en er nog het beste van maakten. Optimisme kan tot ontkenning leiden. In alles moet men dus een balans vinden. Je zou kunnen denken; “Hoe weet ze dat ?” Jaren geleden ben ik met mijn schoonzus naar Milaan geweest voor een second opinion in een Oncologisch ziekenhuis. Zij had bedacht dat dit op dat moment de beste oncoloog was op een specifiek gebied in Europa. Samen hebben we er een vakantiereis van gemaakt op weg naar Milaan. We hebben veel gezien en enorm gelachen. Mijn schoonzus vertelde mij later dat dit de leukste vakantie was die ze ooit had meegemaakt.  Dr. Curigliano vertelde ons toen hoe oncologen ook keken naar het gedrag van de patiënt, en daar zelfs dus ook een cijfer voor geven. Dit is wetenschappelijk niet te meten, maar redelijk in te schatten na een verderreikend gesprek. Dit heb ik in mijn oren geknoopt, want het klinkt redelijk en aannemelijk.
Met andere woorden, nog een keer —-Optimisme houdt niet in dat dingen goed gaan, optimisme heeft te maken hoe je reageert in moeilijke en slechte situaties.
Na dit relaas wil ik even nog wat kwijt ? Kennen jullie dat ? Je hoort iemand iets zeggen, en vervolgens vergeet je het nooit meer. Je ziet iets, en je vergeet dat beeld nooit meer. Maakt niet uit hoe lang geleden en/of hoe onbelangrijk de opmerking of het beeld was. Ik heb mezelf aangeleerd dat dit dan ergens in mijn leven betekenis gaat krijgen. Tijd kent geen tijd, dus dat kan tientallen jaren duren voordat het betekenis heeft in je leven. Het gekke is dan, dat je direct weet waar je dat gehoord of gezien hebt. Zo mooi om dit soort magische dingen te ontdekken, hoe mooi en wonderlijk het leven is.


16 maart 2025
dag 3
Die nuchterheid op slechtnieuwsberichten van mij is duidelijk een dingetje. Ik voel dat ik me het beste voel in moeilijke situaties. Ja, het geeft me kracht en macht ! Het gevoel de controle te kunnen pakken. Met doorzettingsvermogen iets te bereiken. Er om bewonderd te worden. De laatste jaren heb ik alles wat mijn hartje begeert. Een lieve man, een fijn huis, leuke dieren, een atelier vol met materieel, een kast vol nieuwe kleding, geen geldzorgen. Ik zeg het wel eens tegen mijn man, ik heb me in geen jaren zo rot gevoeld als tegenwoordig. Laat het duidelijk zijn, dit heeft niets met hem te maken, maar alles met mij. Al die jaren in armoede leven, al die jaren dat het zo zwaar was, ik was op m'n best. Waarom heb ik zoveel wrijving nodig om me goed te voelen ? Hoe ga ik genieten en energie halen uit een goed leven ? Die vraag en dat antwoord daar zal ik me in de toekomst zeker mee gaan bezighouden !!! Wat moet ik daarvoor gaan loslaten ? Voorlopig heb ik het heel zwaar met het herstel na mijn herseninfarct. Maar ach, het zwaar hebben is voor mij een soort van lekker.


15 maart 2025
dag 2
22 januari 2025 heb ik een herseninfarct gehad. Ik werd wakker en kon niet goed slikken en al snel bleek dat het praten ook niet meer lukte. Uiteindelijk verloor ik kracht aan de rechterkant van mijn lichaam. Ik werd opgenomen op de stroke-unit in het ziekenhuis. Op dat moment was er nog maar 1 patiënt op de unit. Deze mevrouw lag al zwaar ronkend te slapen. Ik hou niet van logeren bij vrienden of familie, met andere woorden, ik slaap het liefste thuis. Een ziekenhuis is dan voor mij al helemaal uit den boze. In dit geval kon ik de gang van zaken accepteren. Die nacht kwam uiteindelijk de stroke-unit vol te liggen. Deze mensen waren er min of meer hetzelfde aan toe als ik. Wel nam ik een verschil waar. Deze mensen hadden het moeilijk, ze waren slachtoffer van de situatie. Waarom had ik dat niet, voeg ik me af. Bij de mededeling …u heeft een herseninfarct….dacht ik alleen maar…ja dat dacht ik al, verdorie. Onderweg naar de stroke-unit draaiden mijn gedachten overuren. Gelukkig kan ik met een handicap omgaan, want die heb ik sowieso al…..Gelukkig heb ik al allerlei aanpassingen thuis. M'n auto, de badkamer, een rolstoel, een scootmobiel, krukken. Daar hoef ik me geen zorgen over te maken.Ik heb me het laatste half jaar voornamelijk beziggehouden met Lucinda. De dood van haar man, de uitvaart en de nasleep daarvan. Okay, nu word ik dus gedwongen om me weer op mezelf te concentreren. Niemand zou me dat nu kwalijk nemen. Slapen kan ik niet, dus ik ga ademhalingsoefeningen doen en probeer weer leven te voelen in de rechterkant van m'n lichaam. Zo gezegd, zo gedaan. Ik was direct weer aan de slag met de mogelijkheden die ik voorhanden had. De volgende dag was de kracht in zoverre weer terug dat ik naar huis mocht en  vanuit huis kon gaan revalideren.
Wat zegt dit stukje over mij,
wat vind ik zelf van mijn gedachten ? Niet logeren bij vrienden of familie ? Waarom ? Hoezo ? Inderdaad, dat doe ik nooit. Ik snap dat dit onzin is, dat het een aangeleerd gedrag is van mij. Ook dat het ergens vandaan moet komen. Maar…….dit is een stukje gedrag en uitvoering van mij, waar ik me comfortabel bij voel. Tot nu toe wil ik dit niet veranderen. Met andere woorden, je hebt altijd een keuze. Wil ik mijn gedrag hierin veranderen ? Wat betekent dat dan voor mij ? Wat zijn de voor- en nadelen van dit gedrag van mij ?
Direct nuchter en acceptatie van mijn lot (het herseninfarct met gevolgen). Weinig uiterlijke emoties daarover. Ja, zelfs een vorm van vrolijkheid in dat moment. Hoe gek is dat ? Direct “aan de slag”, op het heroïsche af. Poeh, hier kan je wel wat psychotherapeutische vragen op loslaten !!! Ik zal er een nachtje over slapen en morgen op terugkomen.


14 maart 2025
dag 1
“Het is wat het is", wordt tegenwoordig veel gebruikt als een soort pseudo spirituele uitlating. Ik zie dan vaak dat men bij dit gezegde ook nog eens de schouders ophaalt. Is dit werkelijk het loslaten wat wordt bedoeld ? Is dit werkelijk doorvoeld ? Doorleefd ? Is er werkelijk verantwoordelijkheid genomen voor dat wat is ? De schouders ophalen, ziet er meer uit als een vorm van desinteresse.  Of is dit slechts weer een aanname van mij ? Wanneer je deze quote beantwoordt met "Oh ja jôh “, gaat het helemaal los. Men legt uit wat hij of zij heeft gezien of ervaren, vaak in de hitte van het verhaal komen dan ook de aannames en veroordelingen los. Grappig hoe na de reactie “Oh ja jôh ? “, men snel afdwaalt van "het is wat het is". Ik zou zeggen probeer het een keer uit en laat me weten hoe dit is verlopen…..
“Het is  wat het is", is zo'n dooddoener als je niet echt gekeken hebt naar de diepere lagen. Waarom is dit tegen mij gezegd ? Hoe heb ik daar op gereageerd ? Waarom heb ik daar juist zo op gereageerd ? Hoe voelde ik mij daarbij ? Had ik het anders kunnen doen ? Hoe dan ? Waarom is dit mij overkomen ? Wat dacht ik daarbij ? Had het een verschil gemaakt ? enz. enz. 





























MASKERS ----20 maart 2025 schrijf ik hierover.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marian
een maand geleden

Ik weet zeker dat jullie kinderen de liefde van jou -jullie voelen.
Daar zijn soms geen woorden voor nodig.
Wat ik mooi vind is wie je bent.

Pearl Uyttenhove
een maand geleden

When the going gets tough,
Netje keeps going!

Zet hem op, wies wief!

Namaste

🐢❤🧘‍♀️🕉🙏

Annelies Hofte-Bakker
een maand geleden

Hoi Annette, dat is een heftig bericht. Hopelijk heb je geen blijvende schade van de herseninfarct.
Ik denk dat je je gedachten, net zoals je lichaam kan trainen. Negatieve gedachten omzetten naar positieve. Bewust worden van en dan stapje bij stapje dit aanpassen. Niet makkelijk, je moet het wel willen.
Ik geef weerbaarheid training en daar zie je, in korte tijd, mensen bewust worden van hun gedachten en daarmee samenhangende gedrag.

Regina
een maand geleden

Wow, Annette!!!

Ik kom terug! Alvast een zoen op elke wang een hele dikke pakkerd, ik hoop dat je die aan beide kanten kunt voelen ❤